Marijan Bartolić dobitnik ovogodišnje nagrade Sv. Mauro

Lokalno
21.11.2012 10:05
D. Požarić
1
1
Sinoć je u Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena Nagrada Sv.Mauro. Ovogodišnji je laureat je gospodin Marijan Bartolić koji je istarsku, a napose porečku sredinu silno zadužio svojim plodnim i dugogodišnjim radom te nesebičnim davanjem za opće dobro.
Marijan Bartolić se tijekom svog dugog i plodnog života osim crkvenom službom bavio i spisateljskom djelatnošću, pišući o povijesnim i kulturološkim temama. Članci su mu objavljivani u kalendaru „Istarska danica“, u listu „Ladonja“ i drugdje.
Napisao je i objavio više knjiga koje govore o značajnim temama iz vjere, povijesti i kulture. Među njima valja istaknuti knjigu „Miroslav Bulešić, svećenik mučenik“ (više izdanja), a 1991. godine izašla je i na talijanskom prijevodu (Don Miro un martire dell Istria), zatim „Ivan Pavić – život i djelo“, „Mozaik biskupa Nežića“, knjiga „Listajući život“ i druge.
Bio je suradnik u pripremi Istarske enciklopedije za crkveno područje, istraživao u Biskupijskom arhivu, uvijek susretljiv i na usluzi mladim znanstvenicima.
Danas u mirovini, Bartolić pomaže u Eufrazijevoj bazilici, nedjeljom je na misi u Červaru, vodi molitvenu zajednicu, posjećuje Dom za starije i nemoćne. Vjernici ga, svugdje gdje je službovao, pamte kao marljivog, mudrog i tihog svećenika koji je uvijek spreman za susret i uslugu čovjeku u potrebi.
Da ovogodišnji laureat bude upravo Bartolić odlučilo je Povjerenstvo za dodjelu nagrade koje imenuje Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč u sastavu: Sanja Oplanić – predsjednica, Nadia Štifanić-Dobrilović, Umberto Cunjac, Darko Kadum, Tomislav Milohanić, Vesna Baranašić i Ante Ivančić.
Nagradu u vidu skulpture s likom zaštitnika grada autorsko je likovno djelo Melanije Krajine koju je nagrađenom uručio gradonačelnik Edi Štifanić, rekavši da je Bartolić "duša naše duše" te kako je uvijek bio uzoran svećenik koji je bio na raspolaganju svojim vjernicima. Marijan Bartolić zahvalio je istaknuvši kako nagradu zaista nije očekivao te se ugodno iznenadio.
U prigodnom su programu nastupali učenici Osnovne glazbene škole „Slavko Zlatić“ pri Pučkom otvorenom učilištu, Nino Kos, Leonardo Žagar, Antonieta Brajković, Klara Dimitrijević, Luka Rutić, a ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić – Vekić održala je predavanje na temu privatni životni prostori u Poreču 18. stoljeća. Među uzvanicima na dodijeli Nagrade bili su predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan, monsinjor Dražen Kutleša, biskup Porečko-pulske biskupije, pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, kancelar Porečko – pulske biskupije Sergej Jelenić i mnogi drugi.(Grad Poreč/parentium)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti