Maistri i Arenaturistu najviši računi za koncesiju

Istra
29.11.2012 09:22
D. Požarić
Kampovi i dalje bez novih ulaganja jer nema ugovora o koncesijama (J. PREKALJ)
Kampovi i dalje bez novih ulaganja jer nema ugovora o koncesijama (J. PREKALJ)
Od 22,4 milijuna kuna koje se u državi od nedavno ubiru na temelju ispostavljenih računa za turističko zemljište, istarske hotelijerske kuće izdvajaju gotovo sve, točnije 21,2 milijuna kuna.
Riječ je o prvim računima za turističko zemljište koje je Ministarstvo turizma nedavno poslalo na adrese turističkih tvrtki koje koriste državno zemljište u kampovima, i to dvije i pol godine nakon što je na snagu stupio često spominjani Zakon o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu, a koji je sada u fazi izmjena i dopuna. Na temelju njega tvrtke moraju platiti koncesijsku naknadu za prošlu i ovu godinu.
Kako saznajemo, račune su primili u Plavoj laguni, Maistri, Laguni Novigrad, Istraturistu i Arenaturistu. Jedina koja zasad račun nije primila je Riviera Adria, ali ga očekuje kroz vrlo kratko vrijeme. To potvrđuje i najava Ministarstva turizma koje poručuje da će ostatak računa poslati u roku od dva tjedna. Nakon što budu ispostavili račune, očekuju da će po toj osnovi dobiti oko 50,2 milijuna kuna. Taj će novac u 60-postotnom iznosu biti uplaćen u državni Fond za turizam, dok će po 20 posto dobivati županije te općine i gradovi.
Najviše novca u ovom trenutku za korištenje kampova mora platiti rovinjska Maistra koja je podnijela sedam zahtjeva. Za proteklu i ovu godinu mora platiti 8,1 milijun kuna, što predstavlja 50 posto ukupnog troška koncesije. U ovoj tvrtki nisu htjeli komentirati je li udovoljeno svim zahtjevima koje su podnijeli.
Pulski Arenaturist podnio je devet zahtjeva, a računi su ispostavljeni na iznos od 6,3 milijuna kuna. Istraturist je podnio pet zahtjeva, a stigli su računi s iznosom 3,9 milijuna kuna. Porečka Plava laguna je, pak, za svoje zemljište u kampovima izdvojila tri milijuna kuna, a podnijela je četiri zahtjeva.
- Treba reći da se radi o privremenim računima na temelju kojih se ne plaća ukupan iznos koncesije te da smo određene primjedbe u odnosu na način obračuna dostavili Ministarstvu turizma. S obzirom na to da ni za kampove, kao ni za hotele i turistička naselja nisu donesene konačne odluke i nisu sklopljeni ugovori o koncesiji, za sada ne možemo dati jasan stav jesu li i u kojoj mjeri usvojeni naši zahtjevi, kaže nam Dean Matošević iz te tvrtke.
U drugoj istarskoj Laguni, točnije Laguni Novigrad također kažu da su račune dobili, iako nisu nam kazali o kojem se iznosu radi.
- Trenutno analiziramo što je i kako obuhvaćeno ispostavljenim fakturama. Naime, i dalje za predmetne površine nemamo koncesijski ugovor pa ne možemo komentirati je li time udovoljeno našim zahtjevima na temelju kojih moramo platiti naknadu, ističe direktorica te tvrtke Zrinka Bokulić.
Iako je odlična stvar da su konačno nakon toliko čekanja ispostavljeni računi na temelju kojih će se konačno sliti određeni novac u "turističke" blagajne, kojima je cilj ulaganje u turističku infrastrukturu te razvoj novih proizvoda u destinacijama, hotelijeri su nezadovoljni jer još uvijek nisu dobili ugovore o koncesiji. A oni su im prije svega preduvjet za daljnje investicije jer bez njih ne mogu dobiti potrebne dozvole.
Zbog toga će i 2013. proći bez značajnih ulaganja u kampove. Uz to, upozoravaju da je to još jedan udar na njihovo poslovanje. (B. BAN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti