Lovci na meteore

Lokalno
25.02.2009 00:00
D. Požarić
Sudionici radionice Hrvatske meteorske mreže
Sudionici radionice Hrvatske meteorske mreže
VIŠNJAN - Proteklog vikenda u Višnjanu je održana dvodnevna radionica Hrvatske meteorske mreže na kojoj su sudionicima, njih dvadesetak iz Pule, Pazina, Rijeke, Malog Lošinja, Zagreba, Siska, Bjelovara, Valpova, Žrnovnice i Višnjana, kroz niz predavanja predstavljena problematika u istraživanju meteora te novi načini obrade dobivenih podataka. O tome su im govorili osnivači Mreže - Damir Šegon, Željko Andreić i Korado Korlević, a sve s ciljem ciljem poboljšanja i unaprjeđenja praćenja, analize rezultata praćenja te razmjene dosadašnjih iskustava u radu.
Hrvatska meteorska mreža počela je s radom početkom 2007. godine i čini je dvadesetak kamera koje pokrivaju gotovo cijelo nebo nad Hrvatskom. Kamere prate meteore (zvijezde padalice) ne samo za vrijeme meteorskih potoka, već tijekom cijele godine, a pomoću dobivenih snimaka određuje se položaj oblaka prašine na Zemljinoj stazi tijekom cijelog puta oko Sunca.
Nekad se taj dio astronomije zanemarivao, ali kao i u priči o ružnom pačetu, upravo se razvija u važan segment astronomije, stoji u dopisu Mreže. Razlog tome je opasnost koju ove čestice predstavljaju za komunikacijske i ostale satelite. U ovaj su znanstveni projekt uključeni srednjoškolci te njihovi mentori iz cijele Hrvatske. Posebno priznanje za rad mreže iskazala je Svjetska meteorska organizacija - IMO, planiranjem međunarodnog kongresa na tu temu u Poreču, u rujnu 2009. godine.
Sudionici radionice susret u Višnjanu iskoristili su i za neformalno druženje i izlet na Kampus Tićan.
R. LICUL
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti