Ljudi i mjesta iz lokalne povijesti: Obitelj Becich, grofovi iz Poreča

Lokalno
21.02.2021 12:05
D. Požarić
1
1
Familija Becich u Istru stiže u prvoj polovici 18. stoljeća iz okolice Bara u Crnoj Gori. Došla su braća Stefano, Camillo i Marco Becich, u to vrijeme istaknuti vojni zapovjednici Venecije u ratovima s Turcima na području današnje Crne Gore i Albanije. Zbog svojih zasluga stekli su titulu grofova.
1
Obiteljsko sjedište bilo je u palači koja i danas nosi ime Becich, u porečkoj starogradskoj jezgri nedaleko Marafora. Na njoj još uvijek stoji ploča s natpisom o izgradnji. Osim palače u Poreču, Becichi su bili vlasnici velikog posjeda Sv. Servola odnosno današnje stancije Becich nedaleko Mugebe. Naziv Sv. Servola dolazi od crkve izgrađene na obližnjem brdu.
Za taj posjed vezan je i spor između obitelji i porečke općine. Becichi su, naime, od Venecije tražili feudalnu investituru posjeda, što je značilo neovisno upravljanje posjedom (primjerice, prikupljanje poreza i obavljanje sudske vlasti) van tadašnje porečke općine. Nakon sudovanja, pa čak i dolaska delegacije iz Venecije u grad, Becichi su uspjeli dobiti posjed u svoj feud, kojega su držali do ukidanja feudalnih odnosa sredinom 19. stoljeća.
Ipak, ostali su vlasnici posjeda do 1945. godine, kad je nacionalizirana ladanjska kuća predana poljoprivrednoj zadruzi.
Na ladanjskoj kući i danas se nalazi originalni obiteljski grb, a Becichi su Istru napustili nakon Drugog svjetskog rata, kad zbog dolaska Istre pod vlast Jugoslavije i nacionalizacije imovine bježe u Italiju. Jedan od članova obitelji, Steno Becich, ubijen je i bačen u jednu od kraških jama. (Bojan Horvat/dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti