Lionsi donirali više od dva i pol milijuna kuna pomoći obiteljima u Banovini

Hrvatska i svijet
26.01.2021 08:48
D. Požarić
1
1
Humanitarna organizacija Lions pokazala je veliko srce i uz pomoć članova sa svih strana svijeta prikupila više od 2,5 milijuna kuna za žrtve katastrofalnog potresa koji je pogodio Banovinu. Zajedničkom brzom reakcijom donirali su 25 potpuno opremljenih mobilnih kućica i 5 kontejnera kako bi najpogođeniji stanovnici razrušene Sisačko - moslavačke županije u teškim trenucima imali krov nad glavom. Među njima je i jedna mlada obitelj s dvoje djece koja u dvorištu svog neupotrebljivog doma u Glini do prije nekoliko dana nije imala uvjete dostojne čovjeka.
Lionsi su od trenutka potresa do danas svakodnevno obilazili obitelji kojima je potreban nužni smještaj. Nakon što su utvrdili da ispunjavaju kriterije kao što su stupanj oštećenja kuće, višečlana obitelj sa manjom djecom, invalidne osobe, slijepi, socijalni slučajevi, tada su upravo tim obiteljima koje su za smještaj imale najveću potrebu dodijeljene kućice i kontejneri.
Uz sredstva koja su prikupili pojedinačno članovi Lionsa i klubovi u D-126 Hrvatska te njihovi prijatelji, velike financijske donacije su stigle od Lions članova, klubova i Distrikta iz Austrije, Belgije, Bugarske, Irske, Italije, Izraela, Liechtensteina, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i drugih zemalja. Međunarodna zaklada Lions Clubs International Foundation (LCIF) donirala je 10.000 američkih dolara te objavila poziv za pomoć žrtvama potresa svim članovima Lionsa svijeta.
Uz prikupljena novčana sredstva, mnogi članovi Lions klubova iz cijele zemlje obišli su i dalje obilaze potresom oštećena područja, sudjeluju u mnogim aktivnostima pomoći stanovništvu, te dopremom i dostavom roba potrebnih ljudima toga područja kojima je potres u tren oka promijenio dotadašnje živote.
Tako namjeravaju za dio socijalno ugroženih obitelji u Petrinji financirati izgradnju novih inox dimnjaka koji su potrebni da bi se stanovnici mogli grijati. Udruženju slijepih Sisačko moslavačke županije pomoći će u nabavci kombi vozila za prijevoz njihovih članova koji je neophodan zbog velikih udaljenosti, posebno u ovoj situaciji pošto je dosadašnje vozilo kojim su se koristili u potresu uništeno. Potrebite obitelji također će imati Lions klubove koji će im pomagati da lakše prebrode ovo teško razdoblje. Ukoliko bude bilo moguće Lionsi će akciju nastaviti i sa obnovom kuća obitelji za koje su preuzeli brigu, kada se za to steknu potrebni uvjeti. (dp/foto: Lukša Marotti)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti