Lijepo ime grdobina (đir po gradskoj tržnici)

Lokalno
29.01.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: M. Krepčić
POREČ - U životu nije sve onako kako na prvi pogled izgleda. Često nas vanjski izgled zavara, a tipičan primjer je grdobina. Ime i izgled ukazuju na nešto loše, ali pravi znalci morskih delicija kažu da je bez obzira na izgled to prava kulinarska poslastica. To je riba s nerazmjerno velikom glavom, ogromnim ustima te brojnim čvrstim i šiljatim zubima. Mnogi glavu zbog ružnog izgleda jednostavno odsijeku i bace, iako se od nje dade spraviti dobra riblja juha ili riblji temeljac. Meso trupa je čvrsto i izrazito bijelo i izvrsnog je okusa. Odresci se peku na žaru ili se prže, a ponegdje se i suši na dimu. Koristi se za pripravu gurmanskih juha.
Da današnja morska priča bude potpuna, predlažemo i da kušate rakovicu. Ana Bosazzi iz Rovinja kaže da je za to sada pravo vrijeme jer su rakovi izrazito bogati mesom.
Grdobinu možete pronaći po cijeni od 100, a rakove po 60 kuna.
Iako su temperature relativno niske, ponuda voća i povrća na tržnici pokazuje da se malim koracima prikrada proljeće. Ne možemo se oteti dojmu zelenog koje gospodari svim štandovima - špinat, blitva, brokula, kelj, kupus, karfiol i sve vrste salate.
M. KREPČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti