LIFE SEC ADAPT - podrška gradovima u nastojanju da postanu aktivni energetski subjekti u Europi

Istra
21.10.2015 18:14
D. Požarić
1
1
Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti danas su u sjedištu Istarske županije u Puli predstavili projekt LIFE SEC ADAPT (Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planninig Climate Change Adaptation Strategies).
Istarski župan istaknuo je kako se radi o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti, jači održivi razvoj i veću zaštitu okoliša kojim Županija još jednom dokazuje veliki uspjeh u pripremi i provedbi EU projekata. „ Naš je cilj biti zelenom regijom u punom smislu te riječi, koja neće ignorirati promjene u svojem okruženju, a tu mislim i na sve više zabrinjavajuće klimatske promjene. U takvim uvjetima nužno je djelovati sustavno i promišljati dugoročno te povećati kapacitete lokalnih i regionalnih uprava za prilagodbu klimatskim promjenama kroz smanjenje emisije štetnih plinova, bolje gospodarenje energijom i prelaskom na obnovljive izvore energije “, naglasio je župan Flego dodavši kako će partneri kroz projekt razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse te, u konačnici, donijeti strateške dokumente kao temelj za daljnju prijavu projekata energetske učinkovitosti na europske Operativne programe.
Pulski gradonačelnik istaknuo je kako je projekt LIFE SEC ADAPT dobar primjer istarskog zajedništva te se osvrnuo na same uzroke globalnih klimatskih promjena, rekavši kako su one sve više vidljive i na području grada Pule, posebno u vidu obilnih oborina. „ Grad Pula aktivno se uključio u inicijative za provedbu svih ciljeva iz Europe 2020 i kroz projekt CITY SEC te sam siguran da je dugoročni doprinos zaštiti okoliša neprocjenjiv za kvalitetu života i održivi razvoj, kao i budućnost naših građana “ izjavio je gradonačelnik Miletić ujedno se zahvalivši svim suradnicima koji su radili na oba projekta.
Direktor IDA-e Boris Sabatti rekao je kako je jedan od ciljeva uključenje u novu europsku inicijativu Mayors Adapt pokrenutu u ožujku 2014. godine, a obvezuje gradove potpisnike povelje da u iduće 2 godine provode aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. Prvi hrvatski gradovi koji će se priključiti ovoj inicijativi su upravo istarski gradovi uključeni u projekt.
LIFE SEC ADAPT nastavak je projekta CITY SEC putem kojeg su se istarski gradovi uključili u međunarodnu mrežu potpisnika "Sporazuma gradonačelnika" (Covenant of Mayors - CoM) kao odgovor na izazove globalne promjene klime. CoM je prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja. Potpisani Sporazum gradonačelnika u skladu je s četiri osnovna cilja Europske energetske politike iz 2007. godine: smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20 posto, povećanje udjela biogoriva u prometu na 10 posto.
U projektu sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche te 12 gradova navedene pokrajine: Ancona, Pesaro, Urbino, Senigallia, Jesi, Fabriano, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Offida, San Paolo di Jesi, Santa Maria Nuova. Partner iz Španjolske je Grad Bullas, a iz Grčke Grad Patras. Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin, Pazin. Predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci, a projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2015. godine. Ukupna vrijednost projekta je 24.500.000,00 kuna, a budžet Istre u projektu iznosi 7.000.000,00 kuna.
Glavni ciljevi koji će se provoditi kroz projekt LIFE SEC ADAPT su:
  • INFORMIRANJE: organizacija događanja s ciljem promocije i osvješćivanja o potrebi prilagodbe
  • MOBILIZACIJA: poticanje gradova na razvijanje mjera kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena
  • PODRŠKA: pomoć i pristup informacijama pri izradi i implementaciji lokalnih akcijskih planova
  • OMOGUĆAVANJE RAZMJENE ZNANJA I ISKUSTAVA među gradovima potpisnicima te prilika gradovima da prikažu postojeće aktivnosti koje organiziraju vezano uz prilagođavanje na klimatske promjene
  • Studije koje će sadržavati analizu stanja u sektoru energetike nadopunom postojećih SEAP-a (Akcijskih planova za održivi energetski razvoj) smjernicama neophodnim za prilagodbu nadolazećim klimatskim promjenama.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti