Liburnicon: nikad bogatiji program i rekordna posjećenost

Istra
21.08.2018 10:25
D. Požarić
1
1
Nakon izvrsnog otvaranja i programom nabijenog petka, najveći opatijski festival mladih dostigao je svoj vrhunac u subotu, kad su već od ranog popodnevna stotine zainteresiranih posjetitelja rasporedile po brojnim točkama programa koje su se istovremeno odvijale u opatijskoj osnovnoj školi.
Najveći su interes već tradicionalno posjetitelji pokazali prema domaćim popularizatorima znanosti, astronomu Koradu Korleviću i fizičaru Ivici Puljku, za koje se pokazalo da gotovo dvjesto sjedećih mjesta, koliko su organizatori pripremili u najvećoj predavaonici na Liburniconu, nije ni približno dovoljno.
Korado Korlević, dugogodišnji prijatelj festivala koji je svojim izlaganjima sudjelovao u programu 12 od 13 do sada održanih izdanja festivala, zainteresirane je posjetitelje (među kojima je bio i nezanemariv broj djece) proveo kroz svijet mitova i legendi Istre, dok je Ivica Puljak na svima razumljiv način objasnio na koja važna pitanja znanost još nema odgovor, ali još važnije - na koja ima. U skladu s time, smatra on, definira se i oblikuje prostor religije i drugih neznanstvenih pristupa koji pokušavaju objasniti svijet oko nas - prostor za njih je samo onaj u kojem znanost nema jasan i složan odgovor.
Iako su se brojem posjetitelja domaći predavači pokazali kao najzanimljiviji, uzmemo li u obzir intenzitet interesa, bez sumnje prednjače glavni gosti ovogodišnjeg Liburnicona, zbog kojih su neki posjetitelji dolazili i iz tisućama kilometara udaljenih gradova središnje i zapadne Europe.
Veliki panel o djelima Jonathana Strouda i Stevena Eriksona, poznatih pisaca fantastike s milijunima prodanih knjiga se tako morao (nakon isteka predviđenog vremena trajanja, a zbog golemog interesa posjetitelja) nastaviti u drugoj prostoriji, kako bi se program festivala mogao odvijati bez kašnjenja, a mnogobrojni obožavatelji mogli dovršiti raspravu sa svojim omiljenim piscima i predati brojne knjige na potpisivanje.
Sličan je interes vladao i za druge glavne goste, od stručnjaka za stolne društvene igre iz izdavačke kuće Czech Games Edition do umjetnika Enisa Čišića i Gorana Sudžuke, čije su prezentacije i radionice (a održali su ih mnogo) uvijek bile dobro posjećene, dok je u hodniku s izložbom njihovih radova uvijek vladala gužva.
Uz predavanja i prezentacije, subotnji je Liburnicon ugostio i brojne kvizove, igre i radionice, a mnogi su vrhunac večeri doživjeli plešući na inspirativnom koncertu grupe Dellboys, ili sudjelujući (ili bar prateći) zabavnu igru Vilenjački momci Liburnicona. U skladu s temom festivala, održano je i natjecanje u cosplayu, praksi odijevanja u likove iz romana, filmova ili stripova fantastične i znanstveno-fantastične tematike, tako da su posjetitelji imali priliku vidjeti niz izvrsnih maski i nastupa.

Nedjelju je obilježio izrazito bogat dječji program u kojem je sudjelovalo gotovo stotinu djece. Uz radionice izrade vilenjačkih lampiona, uši ili kućica, najmlađi su posjetitelji imali priliku okušati se u streličarstvu i društvenim igrama, pogledati magičnu predstavu "Ključarica" Teatra Oz, ali i uživati u velikom dvorcu na napuhavanje postavljen ispred škole.
Organizatori su izrazili zadovoljstvo kako je prošao ovogodišnji festival, uključujući i rekordnih 2200 posjetitelja te nikad bogatiji i kvalitetniji program na koji su stigle brojne pohvale i čestitke, kako od lokalnog stanovništva, tako i od ljudi koji inače putuju po sličnim festivalima u Europi, dok Liburnicon uspoređuju s nekim od najvećih europskih festivala fantastike.
Završno, organizatori su izrazili posebnu zahvalnost Gradu Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji koji već godinama financijski pomažu odvijanje festivala, strateškim partnerima kao što su Amadria park hoteli i Festival Opatija, prijateljskim udrugama, organizacijama i tijelima poput Gradskog društva Crvenog Križa Opatija, Udruge "Zaigrana koza" i Mjesnog odbora Tošina, ali i brojnim drugim sponzorima iz privatnog sektora. (Ivan Cerovac/dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti