"Porođajne muke" s novom tehnologijom

Istra
30.03.2004 00:00
Izvor: Novigradski list
D. Požarić
1
1
1

Dugogodišnje ruglo novigradske starogradske jezgre uskoro će dakle jednostavno – nestati, a na sličan način zastarjelih trafostanica u povijesnim jezgrama gradova rješavaju se Talijani, Francuzi i druge zapadnoeuropske zemlje. Investitor je kao što smo i naveli HEP, a sredstva od oko milijun kuna u potpunosti su osigurana HEP-ovim investicijskim programom za ovu godinu. Treba pritom svakako pohvaliti bujski HEP-ov Pogon, koji je bio dovoljno brz i učinkovit da iz «kase» investicijskog programa matične kuće «izvuče» ova značajna sredstva i investira ih upravo u Novigradu – na mjestu na kojem je to i više no opravdano. Visoka cijena opravdana je i visokom tehnologijom buduće podzemne trafostanice, koja će u potpunosti biti pod zemljom i daljinski upravljiva. Kad posao u cijelosti bude dovršen, trafostanica će se prekriti podnom oblogom - kamenim pločama kao i u ostatku parka, a na nju se slobodno može postaviti i klupa, veli Posedel.

Da podsjetimo, «ukopavanje» trafostanice obavlja se prema projektu tvrtke «Eling – projekt» iz Zagreba, betonsko kućište isporučuje varaždinski «Tehnobeton», dok će elektromontažne i završne građevinske radove pri ukopu stanice odraditi «Brolex» iz Buja.

Postavlja se još pitanje hoće li doći do značajnijeg prekida opskrbe električnom energijom za potrošače koji se strujom opskrbljuju iz postojeće trafostanice, kad ova bude «iskopčana» i «seljena».

- Kad svi pripremni radovi budu okončani, trebat će pet do šest dana za «preseljenje» trafostanice, no građani odnosno potrošači to praktički neće ni osjetiti, jer ćemo ih prilikom iskapčanja trafostanice priključiti na drugi izvor napajnja. Moguć je pritom tek kraći prekid u opskrbi električnom energijom, u najgorem slučaju nekoliko sati, no potrošači će o tome biti pravovremeno obavješteni, najavljuje Posedel.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti