"I čudo se dogodilo" bio je moto Eko-projektnog dana SŠ Mate Balota

Lokalno
25.11.2005 00:00
Izvor: bk/dp
D. Požarić
1
1
«I čudo se dogodilo»

«Postoje samo dva načina na koja možemo živjeti život. Prvi je – kao da nema čuda. Drugi je – kao da je sve čudo.»
Albert Einstein

Ovo je bio moto našeg Eko-projektnog dana. Želja nam je bila da za Maurovo ležerno, neopterećujuće za učenike i profesore odradimo radni dan na temu ekologije, četvrtu godinu zaredom.

I po četvrti put slažemo program Eko - projektnog dana. Kako, kad smo već dosta iscrpili teme? Ali mora se. To nam je obveza ako želimo funkcionirati kao Eko - škola i obnoviti status u travnju.

I počeli mi slagati program. Predavanja ……. radionice……terensku nastavu…….rekreaciju i šport……….pa što još…….. hrana - zdrava hrana - Užanca po domaću. I eto došao je taj dan. Počela je realizacija programa. Malo tehničkih smetnji…… ništa strašno.

Predavanja zanimljiva, dosta posjećena, ali najviše pažnje privuklo je predavanje gospodina Korada Korlevića: Klima i uragani. Nije slučajnost. Gospodin Korado je naš stalni gost na projektnim danima i uvijek rado slušan. No, veliko zanimanje učenika je bilo i za zdravstvene teme: Predavanje o HIV-u naših učenica III.
jezične gimnazije Stefanije Hasimi i Roberte Gržetić, te tema Posljedice loše prehrane na zdravlje koje je održao Donald Stojnić, novopečeni liječnik, trenutno služi civilni vojni rok u školi, a napose tema Alkoholizam o čemu je govorio gosp. Nenad Šešo, liječnik. Tu su se našle i teme Ekološka problematika poreštine i šire kako je vidi Zelena Istra …..vrlo zanimljivo viđenje problema očima običnih građana koje se rjeđe čuje. Bilo je još jedno korisno i posjećeno predavanje na klasičnu ekološku temu, a to je Selekcioniranje otpada i norma 14-tica koje je održao Ivan Korač, ing. menager okoliša i tehnolog zaštite iz Rijeke. Nešto manje interesa učenici su pokazali za predavanje o bridgeu, igri koja razvija logiku i dobar je način da se ubije vrijeme kad ne znamo što sa sobom.

Bila je zanimljiva nastava na terenu.

Učenici gimnazije obilazili su Poreč. Upoznavanje porečke baštine započelo je posjetom Zavičajnom muzeju Poreštine gdje su učenici saznali nešto više o načinima restauracije vrijednih zavičajnih artefakata o kojima su govorile ravnateljica muzeja Elena Uljančić-Vekić i kustosica Vltava Muk, a potom su krenuli gradom i pokušali na licu mjesta vidjeti što je restaurirano po pravilima struke ili je bilo fušarenja i nagrđivanja, te što bi još trebalo učiniti. Pritom su učenici na hrvatskom i stranim jezicima informirali svoje kolege o tome kad su ti spomenici nastali i njihovoj kulturnoj vrijednosti.

Zanimljivo je bilo i u porečkom Akvariju……raznovrsnost riba i rakova, raznih oblika i boja. Navela bih komentar jednog učenika: «bili smo veoma mirni, jer nas je to zanimalo, a ono što nas zanima pomno pratimo».

U Rovinju na imanju Haber je bilo super. Konji, koze, eko hrana. Posebno oduševljenje izazvao je domaćin David Haber (inače kolega iz razreda) koji je na konju pokazao tradicionalnu borilačku vještinu strijeljanje s konja, kad u punom galopu gađa metu lukom i strijelom.

Posebnost je i posjeta Humu, razgledavanje Aleje glagoljaša gdje su učenici prošli spomen obilježja, sve postaje, od glagoljičkog slova S na početku pa sve do velikih vrata Huma, najmanjeg grada na svijetu. Barem na trenutak učenici su oživjeli tihe i strme gradske ulice dozivajući pope glagoljaše, Jurija Žakna , Grgura Ninskog, sastavljače Istarskog razvoda, Ćirila i Metoda , Klimenta Ohridskog…..i na kraju upoznavanje vodosustava Butoniga gdje su učenici vidjeli kako se proizvodi pitka voda. Taj proces ima 7. faza: ozoniranje, doziranje koagulanta, dodavanje H2SO4, flotacija sa otopljenim zrakom, glavno ozoniranje, filtriranje i otpremanje vode u vodospremu, kloriranje i dostava potrošačima magistralnim vodovodom.

Nekoliko grupa učenika prošetalo je obalom, rekreiralo se i pratilo ekološko stanje, osobito se u tome istakla grupa kemičara, koja je obišla otvoren obalu gradskog kupališta i registrirala ponešto algi što je znak zagađenosti, ali ništa alarmantno, kupalište je kako kažu cure dosta čisto….. nije registrirano ništa što bi trebalo izazvati veliku pažnju javnosti.

Dobro došao je i mali nogomet za djevojke i dečke, primjeren onima koji imaju kondicije i više su skloni angažmanu na fizičkoj razini.

Vrlo zanimljivom se pokazala radionica Materinji naš svakidanji gdje je naš domaći književnik i publicist Drago Orlić pokušao približiti učenicima svoju najnoviju knjigu «Istarske narodne poslovice», a potom su učenici ispisali i oblijepili školu raznim poslovicama i tako se u hodniku kod zbornice našla poslovica «Ki je jači, te potlači! Nažalost, poslovica bi mogla naći mjesto svugdje oko nas. Uz ovo, spomenula bih rečenicu učenice Eme o Projektnom danu: «Bilo je zanimljivo i dobro, ali najviše mi se sviđaju poslovice koje su oblijepljene po školi. Tko je to radio?»
Grupa učenika je pronašla zadovoljstvo u poticajnosti pustinje, kritičkom promišljanju MUDROSTI PUSTINJE i traganju novog načina života povezujući to s biblijskim sadržajima.

Temom o obnovljivim izvorima energije bavila se poveća grupa učenika i informacije do kojih su došli o tome pokušali su staviti na plakate i učiniti dostupnim ostalim učenicima.

Svoju kreativnost učenici su izrazili, kako su to ostali učenici ocijenili, neobičnom i zanimljivom instalacijom sa osvjetljenjem - apstraktna forma s aluminijskim folijama postavljena u holu škole.

Tu bi svakako istakla radionicu gdje se desetak učenika zabavljalo izrađujući nakit – naušnice, narukvice i ogrlice od fimo - mase. Zanimljivost ove radionice je da su ideje i izvođenje inicirali sami učenici.

Grupa učenika je na zanimljiv način obradila temu «Flora i fauna na CRO markicama» i izradila plakat odabranih markica u obliku markice.

Grupa jezičara upoznala je svoje vršnjake slikom i riječju u Power Point prezentaciji sa znamenitostima iz Berlina koji su nedavno posjetili.
Naši fotografi, novinari i informatičari potrudili su se da ovaj dan ovjekovječe slikom, riječju i Power Point prezentacijom o Eko-projektnom danu.

Ekološki zanimljivo mjesto je i Bjelolasica gdje je grupa učenika prvih razreda koji su uključeni u projekt učenja njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu (DSD) sudjelovala u Jezičnom kampu. Više o tome vidi u posebnom članku.

I na kraju spomenula bi izložbu hrane: Užanca po domaću. To je bio pun pogodak. Domaća hrana -pršut, fritaja, kapuz. pljukanci, bakalaj ……čašica vina (proizvod učenika poljoprivredne struke)…..istarski slatkiši……I čudo se dogodilo. Projektni dan je uspio. Ima puno, puno pozitivnih reakcija, puno više nego prethodna tri puta. Druženje, podjela iskustava i doživljaja dijela učenika i djelatnika, sa i uz hranu, uz bogat stol nakon završenog radnog dijela, sigurno je doprinijelo da se čudo dogodi....
1
2
3
4
5
6

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti