Ladini, ladri i ladroni

Istra
11.03.2009 00:00
D. Požarić
Sve je više hrvatskih državljana koji sumnjiče Adelchija Ortisa odnosno tvrtku Ortis Commerce da su prevareni, izigrani i, u krajnjoj liniji, opljačkani.
Gotovo nevjerojatnim i nezamislivim zvuče sve optužbe koje stižu na račun Talijana na koje bi hitno trebala reagirati policija, pravosuđe odnosno sve institucije pravne države kako ih voli nazivati predsjednik Mesić. Pokaže li se istinom da je Ortis svih ovih godina nekažnjeno poslovao kao što to tvrde oni koji se smatraju oštećenim, onda će u akciju morati krenuti i Uskok, a novoformirani »Uskočki sudovi« mogli bi dobiti svoj prvi slučaj. Jer, ako je netko mogao u Hrvatskoj prodavati neispravne ukradene strojeve prekucanih šasija i lažiranih papira, te na njima još zelenašenjem ili prevarom otimati u ime duga obiteljske kuće, onda se ne radi ni o kakvom Ostapu Benderu već o organiziranom kriminalu.
I to onome u kojemu su morali sudjelovati i korumpirani hrvatski državni službenici, te priča oko bagera i rovokopača zadire znatno dublje ispod površine novinskog otkrića. U suprotnom, pokaže li se da je Adelchio Ortis nevin, onda bi morali odgovarati svi oni koji ga javno lažno optužuju, jer time nisu nanijeli štetu samo njemu već i budućim stranim ulaganjima u Hrvatsku. Tko je ladro, a tko ladrone, trebao bi odlučiti sud, no da se u najmanju ruku sumnjivi poslovi u tišini odvijaju već više od desetljeća, govori samo po sebi.
Možda nekom oguglalom od milijardske privatizacijske pljačke, ratnih profita, dragulja, Maestra, Tenora, Dijagnoza, Indeksa, tih nekoliko stotina tisuća ili par milijuna eura izgleda smiješnim iznosima za dizanje generalne »frke«. Možda će netko samo odmahnuti rukom i sve pripisati nečijim nezajažljivim apetitima za lakim bogaćenjem, naivnosti onih koji su u takve sumnjive poslove ulazili a da su hipoteke na obiteljske kuće stavili ne znajući što potpisuju. No onima koji su ostali bez sve svoje imovine a da su samo htjeli raditi i zaraditi i koji se smatraju prevarenim, business s Ortisom srušio je cijeli svijet.
Baš kao što se prevareno, opljačkano i odbačeno osjećaju radnice sinjske tvornice Dalmatinka Nova optužujući vlasnike braću Ladini za nezakonite otkaze, prodaju strojeva, uništavanje proizvodnje i još mnogo toga, baš kao što sada Hvarani otimačinom proglašavaju javno-privatno partnerstvo između države i luksemburške Orco grupe kada je »Sunčani Hvar« u pitanju. U svim tim slučajevima, baš kao i sada kada se slijevaju optužbe na Ortisovo poslovanje, hrvatska se država pokazala nesposobnom i nedoraslom reagirati kada su njena i zaštita interesa njezinih građana po srijedi.
Ili su se po dobrom starom običaju hulje u našim redovima pokazali gorim ladinima, lopovima i lopovčinama od onih koji su se, uz malu pomoć mita i korupcije, došli sa strane obogatiti.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti