Kultura i plakati

Lokalno
24.03.2005 00:00
Izvor: Eugen Parencan (tiskano izdanje)
D. Požarić
1
1
[slika1]Nedavno smo bili svjedoci još jedne predsjedničke utrke. Jedna od zanimljivosti koja će nam zasigurno ostati u pamćenju je zbijanje šale sada već ustoličenog predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o kandidatkinji Jadranki Kosor. Naravno, riječ je o famoznoj pašteti. Predsjednik Mesić se “prestrašio” da će mu od mnoštva plakata, Jadranka Kosor izviriti i iz paštete.

Činjenica je da su se kandidati za predsjednika države osim kojekakvim obećanjima, za pridobivanje glasača borili i plakatima. Neki nas od tih kandidata još i dan danas “promatraju” s plakata. Na Poreštini mi je u oči upalo mnoštvo plakata jednog od kandidata. Taj nam se lik još uvijek smiješi s autobusnih stajališta Poreštine i poleđina prometnih znakova. O ovom smo kandidatu već pisali na stranicama našeg portala. Kao kuriozitet prenijeli smo sliku s plakatom nalijepljenim na kantu za smeće nasred Trga Joakima Rakovca.

Iz ovog se primjera vidi da se u vrijeme predizborne kampanje ne biraju sredstva i načini u nastojanju da se pridobiju birači. Neka od mjesta koja se odabiru za plakatiranje svakako nisu primjerena sredini u kojoj živimo. Već smo prijašnjih godina u vrijeme predizborne kampanje bili preplavljeni plakatima koji su se postavljali na glavna raskrižja umanjujući tako vidljivost prometnih znakova, drugih učesnika u prometu i pješaka. Plakati su se lijepili po fasadama zgrada, prometnim znakovima, stablima. Poznato nam je kako se u svibnju spremaju lokalni izbori. Za pretpostaviti je da će bitka za birače biti nesmiljena. Kako bi izbjegli situaciju da Poreština ponovno postane jedan veliki “predizborni cirkus”, barem što se plakata tiče, donosimo propise o komunalnom redu koji se odnose na pravila plakatiranja.

[slika2]Prema Odluci o komunalnom redu Grada Poreča (Službeni glasnik Grada Poreča 5/20- 03.) plakati, oglasi i druge objave smiju se isticati samo na oglasnim ili reklamnim pločama, stupovima, ormarićima i panoima. U vrijeme trajanja predizborne aktivnosti gradsko upravno tijelo zaduženo za komunalne poslove može odobriti isticanje plakata i na drugim mjestima. Dakle, po Članku 16., Odluke o komunalnom redu sve je jasno. Ipak se postavlja pitanje je li zaista potrebno dozvoliti lijepljenje plakata po stupovima te električnim i inim ormarićima, uzevši u obzir činjenicu da Poreč živi od turizma, dakle i atraktivnosti, atmosfere i uređenosti.

Ipak postavljanje plakata ne bi bio neki problem da se oni nakon “odsluženja” i uklone. Svima je poznato da to baš i nije tako. U već spominjanoj odluci o komunalnom redu piše i da troškove uklanjanja plakata i čišćenje mjesta na kojima ne smiju biti istaknuti, snosi organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna ili fizička osoba čija se priredba, manifestacija ili proizvod oglašava. Mnoge stranke, nažalost zaboravljaju na dužnost uklanjanja plakata s javnih mjesta nakon izbora. Kako bi ih “potaknuli” da to učine može se pronaći rješenje u vidu jamčevine.

Potrebno je spomenuti pozitivan primjer Rijeke koja u vrijeme predizborne kampanje odobrava postavljanje plakata uz jamčevinu od 4.0- 00 kuna. U slučaju da ih neka od stranaka ne ukloni, to čine riječki komunalci. Naravno, jamčevina se tada ne vraća. Problem plakatiranja je nažalost prisutan i u ljetnim mjesecima kada lokalni poduzetnici nastoje privući turiste u svoje objekte. Tu su i neizostavne manifestacije, cirkusi i auto-moto programi. Svakako bi trebalo razmisliti o problemu prekomjernog plakatiranja. Jedno je od rješenja uvođenje reda od strane komunalnih redara. No, da bi se to moglo provesti, potrebno je postaviti dodatne oglasne ploče na za to primjerena mjesta. Možda bi se tada izbjegle situacije s prikrivanjem osmrtnica raznim drugim informacijama. Izbjegao bi se tako i “rat plakatima” odnosno prikrivanje istih od strane konkurencije ili drugih manifestacija.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti