Krvavi blagdani u Raklju: ženu i dijete izbo nožem dok su spavali

Crna kronika
14.04.2009 00:00
D. Požarić
Kuća obitelji Percan u Ulici Mate Balote u Raklju
Kuća obitelji Percan u Ulici Mate Balote u Raklju
Napisao i snimio Mateo SARDELIN
RAKALJ - Stravičan zločin u obitelji Percan u subotnje je jutro šokirao i duboko potresao Rakalj i cijelu Istru. Tragičan i neshvatljiv čin Roberta Percana, 44-godišnjeg Rakljanca, koji je kuhinjskim nožem u krevetu spavaće sobe usred noći ubio 40-godišnju suprugu Alenku i njihovog osmogodišnjeg sina Martina, cijeli je kraj zavio u crno. Suprugu i mlađeg sina koji su spavali u obiteljskoj kući u Ulici Mate Balote 133 Percan je u subotu u 2 sata brutalno usmrtio ubadajući ih mahnito u vrat, prsa i leđa. Potom je i sebi pokušao nožem oduzeti život izrezavši si žile na rukama. Odteturao je krvav u dvorište te klonuo uz suhozid, gdje ga je još živog pronašla policija. Preminuo je u nedjelju u 8.30 sati u pulskoj Općoj bolnici.

Sedamnaestogodišnjak pronašao tijela majke i brata

Zločin je otkrio 17-godišnji sin Alenke i Roberta koji je, vrativši se kući oko 2.30 sati, u spavaćoj sobi ugledao stravičan prizor - beživotna masakrirana tijela majke i mlađeg brata. Prestravljen prizorom odjurio je do prvog susjeda Andrea Lakovića, a na mjesto krvavog zločina ubrzo su stigli policija i Hitna medicinska pomoć. Šokiranom 17-godišnjaku odmah je pružena liječnička pomoć, prevezen je u bolnicu, a kasnije je skrb o njemu preuzela teta, sestra ubijene Alenke. Nažalost, za 40-godišnju Alenku i malenog Martina više nije bilo spasa, no ubojica je još pokazivao znakove života pa je prevezen u bolnicu. Do kuće obitelji Percan ubrzo su stigli brojni policajci koji su osigurali mjesto zločina i predvođeni istražnim sucem Županijskog suda u Puli Ivicom Stanićem započeli s očevidom, koji je potrajao cijeli dan.
U nevjerici, shrvani bolom i pogođeni teškom i neshvatljivom tragedijom okupili su se članovi uže i šire obitelji Percan te susjedi. Otac ubijene Alenke Milijo Peruško i njegova supruga Stanka neutješno su plakali pogledavajući prema kući, a Stanki je pozlilo te joj je pružena medicinska pomoć. Alenkinu shrvanu majku i baku malenog Martina Mariju Peruško pokušavala je smiriti i utješiti susjeda.
Emil i njegova majka Cvitka Veronika Mirković najbliži su susjedi Percanovih, obitelji koja je prema njihovim riječima živjela mirno, tiho i povučeno.
- Alenka je radila u prodavaonici Miracolo u Krnici, a Roberto je bio zaposlen u pulskom Vodovodu, u posljednje vrijeme na pola radnog vremena jer je operirao leđa. Maleni Martin išao je u treći razred osnovne škole u Krnici i obožavao je igrati nogomet, ispričali su nam Mirkovići u suzama ne mogavši shvatiti što je njihov susjed napravio.

Mirna i povučena obitelj

- Ne znam što bih rekla, ne mogu vjerovati da je Roberto to učinio. U petak sam ga vidjela da se šeće i igra s Martinom. Tamo u dvorištu ostala je Martinova omiljena nogometna lopta, uplakano nam je kazala je Veronika, pokazujući rukom prema improviziranom igralištu između stabala maslina.
Susjed Andrea Laković ispričao je da ga je šokirani 17-godišnjak probudio vičući još u dvorištu, a potom mu kazao da je kuća puna krvi i da mu je mama mrtva pa je Laković pozvao policiju.
Prema priči Rakljanaca Roberto je dan prije zločina rekao svojoj obitelji neka ništa ne planiraju za subotu. Tijekom noći, odnosno oko 2 sata, kada se vjerojatno odlučio na krvavi pohod, navodno je nazvao 17-godišnjeg sina, koji je bio negdje u selu na piću, i kazao mu da dođe kući. No, mladić se očito nije odmah uputio doma, a pola sata kasnije ga je dočekao grozan prizor.
Među okupljenim mještanima kružila je priča da je Roberto prije ili poslije zločina popio solnu kiselinu ili pesticid te da je policija navodno pronašla jednu bočicu. Glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić jučer nam je potvrdila da je s mjesta zločina policija izuzela jednu bocu, ali je kazala je da će se tek analizom u Centru za kriminalistička vještačenja u Zagrebu otkriti što je bilo u njoj. Osim toga u Zagreb će na vještačenje biti poslani i svi ostali tragovi izuzeti iz kuće u Raklju da bi se rasvijetlio ovaj zločin.
Većina susjeda i mještana Raklja opisala je obitelj Percan kao mirnu, a samo je manji dio njih primijetio da je Roberto u posljednje vrijeme promjenjivog raspoloženja, ne precizirajući kakvog. U trgovini Miracolo u Krnici od Alenkine šefice Marinele Peruško doznali smo da je nesretna žena ondje radila tri godine, da je bila radišna i vrlo ugodna osoba. U subotnje jutro, ne znajući za zločin, šefica je nekoliko puta nazivala Alenku, zabrinuta jer nije došla na posao. Tek kasnije je saznala za stravičnu tragediju. Premda je Peruško kazala da u obitelji Percan nije bilo problema, jedna nam je njezina mušterija kazala da Roberto i nije bio tako miran kako ga svi opisuju.
- Bio je malo izgubljen i jako ljubomoran, kazala je ta gospođa, dajući naslutiti mogući motiv krvavog pohoda.
No, budući da je Roberto preminuo, tajna njegovog sumanutog i teško shvatljivog čina nikada neće biti u potpunosti rasvijetljena.

U obiteljskim zločinima ubijeno i troje djece

Najteži obiteljski zločini u Istri dogodili su se u 2007. godini - prvi se zbio u svibnju kada je Miljenko Kolarević, tada 41-godišnjak, u dvorištu obiteljske kuće u Radeki Polju nožem ubio 72-godišnjeg oca Borivoja. Nakon toga mirno je sačekao policiju i predao se. Tijekom suđenja utvrđeno je da je Miljenko zločin počinio u neubrojivom stanju te mu je određeno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.
Nekoliko mjeseci kasnije, odnosno 17. rujna ujutro, na bračnom krevetu u stanu na Trgu kralja Tomislava na pulskoj Verudi 81-godišnji Zorko Rogulj golim je rukama ugušio 76-godišnju suprugu Anicu. Bio je uvjeren da ga ona vara jer su mu tako »rekli« glasovi u glavi. Suđenje nije dočekao jer je umro u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Ista je sudbina zadesila i Petra Radovanovića (58) koji je poput Rogulja ugušio suprugu Tatjanu golim rukama na bračnom krevetu u obiteljskoj kući u Vinkuranu 26. rujna i pokušao ubiti tada trudnu kćerku. Potom si je pokušao oduzeti život rezanjem žila na rukama, ali je spašen. U teškom stanju prebačen je u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje je preminuo nekoliko mjeseci kasnije, upravo u tjednu kada mu je na pulskom sudu trebalo početi suđenje. Motiv tog zločina nikada nije razriješen.
Dan kasnije, 27. rujna, kontakt-policajac iz Poreča Tomislav Bojanić (41) hicima iz pištolja ubio je rukometaša i trenera Sašu Borotića (31) u njegovom stanu u Velom Maju kod Poreča zbog navodne ljubavne veze s njegovom suprugom. Bojanić se potom odvezao s mjesta zločina i ubio pištoljem na morskoj obali.
Najteži i najbezumniji zločin ikad zapamćen u Istri počinio je tada 46-godišnji Damir Voškion koji je u sumanutom pohodu u obiteljskoj kući u Rohreggerovoj ulici u Puli 8. studenog 2007. godine čekićem ubio svog oca Renata (70), a hicima iz pištolja brata Deana (40), šogoricu Natašu (36) i njihovo dvoje djece: 7-godišnju Karlu i dvomjesečnog Maura. U krvavi pohod Voškion je krenuo uvjeren da ga obitelj truje. Na suđenju je utvrđeno da je neubrojiv te je sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na liječenje u psihijatrijsku bolnicu u Popovači.
Lani se u Istri, odnosno u Puli, dogodio jedan teški obiteljski zločin, i to potkraj godine kada je s nekoliko hitaca iz »kalašnjikova« u kafiću Perfetto u Ulici Drage Gervaisa 4, u naselju Veruda Porat , 40-godišnji Hasim Čadraki iz Umaga ubio 29-godišnju bivšu suprugu Adelinu Čadraki, a potom presudio i sebi. Iza njih je ostalo dvoje maloljetne djece o kojima sada skrbi Adelinina obitelj.
Osim navedenih zločina, u Istri se u protekle dvije godine dogodilo samo jedno ubojstvo izvan obitelji. (M. KOŠTA)[/sivac]
Osim navedenih zločina, u Istri se u protekle dvije godine dogodilo samo jedno ubojstvo izvan obitelji. (M. KOŠTA)
[sivac]

Još je nepoznat motiv zločina

Policija je, nakon obavljenog očevida i obdukcije ubijenih, jučer izvijestila da je uzrok smrti Alenke i Martina Percana krvarenje zbog brojnih ubodnih rana. Motivi stravičnog zločina još se rasvjetljavaju, a istražni sudac nije naložio obdukciju tijela preminulog Roberta Percana.[/sivac]
Policija je, nakon obavljenog očevida i obdukcije ubijenih, jučer izvijestila da je uzrok smrti Alenke i Martina Percana krvarenje zbog brojnih ubodnih rana. Motivi stravičnog zločina još se rasvjetljavaju, a istražni sudac nije naložio obdukciju tijela preminulog Roberta Percana.
[sivac]

Posljednje ubojstvo u Raklju dogodilo se davne 1941. godine

Stariji mještani Raklja ispričali su nam da se posljednje ubojstvo u Raklju dogodilo još davne 1941. godine kada je jedan mladić ubio djevojku zbog ljubomore. Ona je, kažu, otišla u susjedno selo popraviti sat, a da mu to nije rekla, pa je mladić pomislio da je otišla drugome te ju je sačekao u zasjedi u šumi i usmrtio je pištoljem.[/sivac]
Stariji mještani Raklja ispričali su nam da se posljednje ubojstvo u Raklju dogodilo još davne 1941. godine kada je jedan mladić ubio djevojku zbog ljubomore. Ona je, kažu, otišla u susjedno selo popraviti sat, a da mu to nije rekla, pa je mladić pomislio da je otišla drugome te ju je sačekao u zasjedi u šumi i usmrtio je pištoljem.
[sivac]

Dan žalosti u općini Marčana

Općina Marčana proglasila je današnji dan, kada će biti pokopani članovi obitelji Percan, danom žalosti. Svečana sjednica marčanskog vijeća, koja je u povodu Dana općine trebala biti održana danas u Dugoj Uvali, odgođena je, kao i svi događaji vezani uz proslavu. (S. R. S.)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti