Kritički pristup medijskim sadržajima - interaktivna radionica za srednjoškolce

Lokalno
06.10.2018 14:06
D. Požarić
1
1
U srijedu, 10. listopada 2018. godine, u okviru programa „Prije kave u 2“, u Gradskoj knjižnici Poreč održat će se interaktivna radionica namijenjena srednjoškolcima na aktualnu temu: "Mediji i/ili ja?! – Kritički pristup medijskim sadržajima". Radionicu će voditi dr. sc. Tijana Vukić, docentica komunikologije na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, čiji je znanstveni interes, između ostaloga, i istraživanje medijskih kompetencija, medijske pismenosti, medijskih navika djece i mladih. Do sada je osmislila i vodila više radionica te tematike za djecu, mlade, stručne suradnike u vrtićima i školama i roditelje, bila voditeljica pilot projekta Medijsko savjetovalište u Obiteljskom centru IŽ, medijskih radionica u Centru za mlade u Puli te brojnih drugih.
Činjenica je da mediji zauzimaju sve više vremena u našoj svakodnevici (poslovno vrijeme, slobodno vrijeme, osobno vrijeme) i neke uloge postepeno iz realnog prostora i vremena stvaraju svoje mjesto u virtualnome ili tamo u potpunosti prelaze. Tako je danas sasvim uobičajeno putem Facebooka stupiti u kontakt s prijateljicom iz djetinjstva koja se odselila, u slučaju iznimnih situacija poslati nacionalnoj televiziji audio-vizualni zapis vijesti, upoznati partnera putem Tindera, pridružiti se online skupini koja igra određenu igricu (unatoč tomu što se igrači prethodno ne poznaju), prepisati gradivo iz obrađene nastavne jedinice na temelju fotografija poslanih u Viber grupu i sl.
Premda su medijske kompetencije nužan preduvjet aktivnoga građanina u suvremenom društvu, znanstvena istraživanja u Hrvatskoj pokazuju negativne trendove korištenja medija mlađe populacije, pogotovo što se tiče količine i načina njihova korištenja što, u krajnjim slučajevima, dovodi i do medijske ovisnosti. Stoga je djecu i mlade s jedne strane, posebno u okviru školskog kurikula, ali i u ovakvom, izvanškolskom obliku, potrebno preventivno redovito i svrsishodno obrazovati o medijima, medijskim sadržajima i medijskim navikama, kao i upućivati ih u prava, mogućnosti, ali i odgovornosti te potencijalne rizike njihova korištenja. S druge strane, takvi su događaji izvrsna prilika za popularizaciju metoda i rezultata znanstvenih istraživanja u području medijskoga obrazovanja kojima se bave komunikologija, masovni mediji, medijska pedagogija, psihologija i sociologija, mediologija, lingvistika i druge znanstvene grane i discipline.
Radionica je na rasporedu u srijedu u 12.45, a nakon nje ide se na kavu. (GKP/dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti