Kristianu Keilu prva nagrada i na međunarodnoj EPTA-i

Kultura
22.04.2009 00:00
D. Požarić
Kristian Keil i mentor Jerko Crljenko
Kristian Keil i mentor Jerko Crljenko
POREČ - Prvo mjesto i prva nagrada u B kategoriji na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste EPTA (European Piano Teachers Associaton) održanom u Osijeku još je jedan izvrstan rezultat u nizu pobjeda mladog porečkog pijanista Kristiana Keila i njegovog mentora Jerka Crljenka. Četrnaestogodišnji Keil, učenik Osnovne glazbene škole Slavka Zlatića, prvi je put sudjelovao na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju koje se održava bienalno, a pravo sudjelovanja stječu uglavnom pobjednici na državnim natjecanjima. Natjecalo se ukupno 28 mladih pijanista iz Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Vijetnama, Latvije i Hrvatske, a Keil je drugi učenik u povijesti porečke škole koji je sudjelovao na ovom natjecanju i jedini ovogodišnji predstavnik iz Istre. Ocjenjivačkim sudom predsjedavala je Natalia Troull iz Rusije, a činili su ga još eminentni glazbenici: Ida Gamulin (Hrvatska), Hinko Hass (Slovenija), Constantin Ionescu-Vovu (Rumunjska) i Radomir Melmuka (Češka). Keil se predstavio Chopinovim »Scherzom u h molu« br. 1 op. 20 i svojom je izvedbom osim osvojenog prvog mjesta zaslužio i pravo nastupa na finalnom koncertu, kao i pozive na razna međunarodna gostovanja i natjecanja. EPTA se odvija po strogim međunarodnim kriterijima koje karakteriziraju usko određen program i veliki raspon u dobi natjecatelja po kategorijama.
- Nagrada na EPTI je na neki način vrjednija nego na državnom natjecanju jer se natječu pijanisti iz različitih zemalja, te nam je konkurencija nepoznata a i ocjenjivački sud je međunarodnom sastavu, rekao je prof. Crljenko.
Podsjetimo, dva dana kasnije Keil je osvojio prvu nagradu na Lions Grand Prix International natjecanju održanom ovog vikenda u Rijeci, te se sada može pohvaliti s ukupno 15 prvih nagrada u nizu. Na ovom ga je natjecanju podržao porečki Lions klub koji je učenika i mentora nagradio s četiri tisuće kuna, a dogovoren je i koncert u Forliju u organizaciji tamošnjeg Lions kluba.
V. H.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti