Krenulo probijanje druge cijevi tunela Učka

Istra
17.12.2020 16:22
Foto:arhiva
Foto:arhiva
Danas je obilježen početak radova na probijanju druge cijevi tunela Učka, a svečanosti su prisustvovali premijer Andrej Plenković i ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Radovi počinju nakon što su Republika Hrvatska i tvrtka Bina Istra potpisale izmjene ugovora o koncesiji na Istarskom ipsilonu, što je omogućilo realizaciju investicije vrijedne 1,5 milijardi kuna. Tim je izmjenama rok koncesije produljen za pet godina, a njima je predviđeno i refinanciranje cijelog projekta Istarski ipsilon.
Investicija se sastoji od gradnje drugog kolničkog traka od čvora Vranja do tunela Učka, dionice duge osam kilometara na sjeveroistočnoj strani autoceste koja uključuje i gradnju druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama te gradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela.
Radovi na toj fazi trebali bi trajati tri i pol godine, a Ministarstvo istiće da će biti angažirano u prosjeku oko 500 radnika te stotinjak građevinskih strojeva od kojih će 10 biti posebne bušilice za probijanje druge cijevi tunela Učka istodobno s kvarnerske i istarske strane.
Nakon isteka koncesije, 2039., Hrvatskoj će ostati, navode u Ministarstvu, u vlasništvu Istarski ipsilon u punom profilu autoceste i Učka s dvije tunelske cijevi, u što je koncesionar ukupno uložio 7,2 milijarde kuna.
Na Istarskom ipsilonu već se radi na pretvaranju dionice Pazin – tunel Učka, duge 28 kilometara, u puni profil autoceste. Ta je investicija vrijedna 160 milijuna eura. Radovi na poddionici Pazin – Cerovlje već su završeni, i to šest mjeseci prije roka, a preostalih 17 kilometara do tunela Učka trebalo bi biti završeno sredinom ove godine.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti