Kreativni porečki poduzetnici okupljaju se oko projekta I-Archeo.S.

Lokalno
05.06.2018 16:22
D. Požarić
1
1
Cjelogodišnji gradski ritam, obitelji na porečkim trgovima i ulicama, reguliran promet u središtu grada… O tome kakav je Poreč danas, a kakav bi mogao biti, diskutiralo se prošloga tjedna u Pučkom otvorenom učilištu na prvoj lokalnoj radionici u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S. Dionici iz kulture i turizma do srpnja će formirati javno-privatni klaster koji će u idućih pet godina kreirati i provoditi novi gradski sadržaj, a za nešto manje od godinu dana organizirati i prvu manifestaciju.
Uz osnaživanje baštine i porečkih specifičnosti klaster za ciljeve postavlja i podizanje svijesti o javnom prostoru te kulturi življenja. Na javnim površinama planiraju se iskustveni sadržaji poput radionica mozaika, pa će se svi zainteresirani građani i gosti moći direktno upoznati s njegovom izradom. Sveprožimajuća atmosfera, koju se nadaju postići, potaknut će nove gospodarske tokove i očuvanje baštine kroz njezinu bolju artikulaciju, ali i poticanje rada ključnih dionika.
Manifestacija na rasporedu početkom svibnja 2019. poslužit će kao ogledni primjer modela koji bi mogao šetati kalendarom i tako gradu nuditi kulturno-turistički sadržaj izvan sezone. Cjelokupna ponuda bit će objedinjena u mobilnoj aplikaciji prilagođenoj i osobama s invaliditetom. Na formiranju klastera radit će se do druge lokalne radionice u srpnju, kad će biti potpisani sporazumi o suradnji.
Hrvatski i talijanski partneri – Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin, Grad Crikvenica, Teatro Marche iz Ancone, Regione Abruzzo i nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese – kroz I-Archeo.S. do lipnja 2019. uspostavit će integrirani sustav usluga za valorizaciju kulturne i prirodne baštine na svojim područjima. Projekt vrijedan gotovo 1,2 milijuna eura financiran je u sklopu Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014.-2020. Interreg V-A Italija-Hrvatska, od čega 999.806 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Datumi druge lokalne radionice bit će objavljeni uskoro na internetskim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti