Kos i dalje u sukobu interesa (osvrt Sniježane Matejčić)

Lokalno
06.03.2009 00:00
D. Požarić
Edo Kos, u Gradskom poglavarstvu zadužen za komunalni i resor prostornog planiranja, ne dolazi na javne sjednice otkad je Glas Istre objavio informacije koji su sve lokalni dužnosnici po definiciji u sukobu interesa – nakon što su prošlogodišnjim izmjenama Zakona o sprječavanju interesa i članovi poglavarstava svrstani u dužnosnike. Pet od sedam članova porečkog poglavarstva bilo je u sukobu interesa, jer su bili članovi uprava ili nadzornih odbora privatnih tvrtki.
Kada je informacija izašla u javnost, dva člana porečkog poglavarstva dali su ostavke (Branko Curić, direktor Istra golf dizajna, i Neven Staver, direktor Plave lagune), Oliver Radolović prenio je vlasništvo svoje privatne tvrtke na drugu osobu, a gradonačelnik regulirao svoj status u Nadzornom odboru Veletržnice ribe. Kos nije dao ostavku, nego je, navodno, odlučio prenijeti udjele svoje tvrtke na nekoga tko mu nije u užem srodstvu. Odgovarajući u prosincu na vijećničko pitanje, gradonačelnik je rekao da je taj postupak u toku i dok se ne dovrši, Kos ne sudjeluje na sjednicama poglavarstva.
Međutim, prvi čovjek porečkog IDS-a i sporni član poglavarstva i dalje koristi ured u gradskoj upravi, a poglavarstvo ga redovito imenuje predsjednikom ili članom natječajnih povjerenstava. Zakon o sprečavanju sukoba interesa kaže da Kosov status nije zakonit, odnosno da je i dalje u sukobu interesa. Već i time što je formalno član poglavarstva, dolazio na sjednice ili ne, ali i zato što je član povjerenstava koje provode javne natječaje. Naime, u poglavlju »Zabranjena djelovanja dužnosnika« spomenutog Zakona, u članku 6 pobrojana su zabranjena djelovanja, a pod »g« stoji da je zabranjeno dužnosniku »utjecati na dobivanje poslova ili javnih nabavki«.
Sniježana MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti