Korado Korlević: Neka Čepićko polje opet postane jezero

Istra
08.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: Milivoj Mijošek

Slovenska blokada:

EU nudi pomoć u rješavanju hrvatsko-slovenskog spora

1

Rockwool:

Gađani ne odustaju od prosvjeda, a danska tvornica i dalje »praši«

- Kao i svi čitatelji Glasa Istre i ja sam pratio baražnu vatru izjava: zagađuje, ne zagađuje, sve je unutar normi, gušimo se…, i zbilja me zanima tko je u pravu. Jesu li zaista ti industrijalci, radnici u tvornici, takvi tatovi ili je posrijedi n-ti slučaj »Ja to neću u svome dvorištu«. Budući da sam prilično skeptičan da se tu tvornicu može maknuti, nadam se da će netko, neutralan, od povjerenja i stručan, izmjeriti i prosuditi treba li tvornici viši dimnjak, bolji filtri, kondenzator pare (da se ne vidi dim), ili je sve ovako u redu i neka ih se više ne smeta u poslu. Što se stanovnika cijelog područja oko tvornice tiče, u ovoj euforiji betoniranja Istre oni su najgore prošli. Kada bi se radio popis svih onih koji misle da im je bilo bolje prije te eksplozije gradnje apartmana, raznih zona, ograđivanja boški i obale, mislim da bi se ispunio jedan Glas Istre sa svima koji imaju što reći na tu temu.

Manjak liječnika:

Liječnička komora upozorava da nedostaje 925 specijalista

- Nestaje eksperata svih vrsta. Nema više ni informatičara, nema nastavnika… svih poslova gdje kvalifikaciju treba steći dugotrajnim školovanjem. Analizirati poremećaje koji su doveli do toga je plakanje nad prolivenim mlijekom, kojeg sada nema i treba ga otići kupiti. Kao i sav razvijeni svijet i mi ćemo kupovati liječnike, otkud god oni budu htjeli dolaziti k nama. Koliko ćemo ih plaćati, odredit će tržište i nećemo proći dobro, kao i sve zajednice koje ne vrednuju znanje i stručnost. Naravno da se može mijenjati trend, ali sve što je vezano uz dugotrajna školovanja i odabire treba planirati barem desetak godina ranije. Hoće li naše društvo iznaći mudrosti da shvati važnost školstva, to je drugo pitanje.

Nasilje u obitelji:

Lani u Istri 777 prekršajnih prijava, a žrtve uglavnom žene

2

Istarsko govedo:

Dino Debeljuh za boškarina u etno parku, a ne na stolu

- Gospodin Debeljuh je kao saborski zastupnik odradio nevjerojatan posao da se razina zaštite autohtonih pasmina podigne na ovako visok nivo kakav je danas. Vjerojatno ima mjesta za sljedeće korake i tu je jako dobro da brigu preuzima Županija. Mislim da je dovoljno da u Indiji postoje svete krave. Ako ne bude postojao ekonomski interes, istarskom se govedu loše piše. Za opstanak životinja i biljki koje ovise o čovjeku važi pravilo »Što budu korisniji, bit će ih više«.

Zaštita prirode:

Ušće Mirne i Tarska vala uskoro ornitološki rezervat

- Ta me vijest posebno obradovala zato što tamo s učenicima i hrvatske i talijanske škole iz Novigrada vodimo edukacijske projekte sa svrhom zaštite i vrednovanja tog močvarnog lokaliteta. Držimo fige da Natura Histrica uspije zaštititi od nas samih i naše gramzljivosti čim veću površinu Istre. Što se važnih močvarnih staništa tiče, žao mi je da se nije donijela hrabra odluka da se na nekoliko godina ponovno napuni Čepićko jezero i vidi bi li taj prostor ekološki i ekonomski bio bolje iskorišten. Koliko bi za prirodu, ptice močvarice, ribarstvo, sportove na vodi i turizam značilo još jedno, veliko slatkovodno jezero na Mediteranu!

Antene svuda oko nas:

Treba li postavljanje tzv. baznih stanica drugačije regulirati?

- Oko te se priče digla tolika iracionalna prašina. Znanost još nije potvrdila da su štetne, iako se na tome radi i možda postoje indikacije da smetaju pčelama. S druge strane, za stupove ulične rasvjete, uličnu rasvjetu s prigušnicama na zidovima kuća postoje dokazi da su štetni. Ljudi spavaju, neki više neki manje kraj toga, imamo znanstvene radove koji pokazuju da kod žena raste broj malignih oboljenja zbog ulične rasvjete, da nestaju noćni leptiri, šišmiši i gotovo nitko se ne buni! Mediji i interesne grupe ponovno od nas prave ovce da je sve što je nevidljivo opasno. Po mome starinskom pogledu na ulogu medija, bilo bi bolje da potraže istinu, daju mjesta svima da se izjasne i na kraju objave i objasne ono što misle da je istina.

Kloniranje ljudi:

Ginekolog Severino Antinori navodno klonirao troje djece

- U ovom slučaju se vjerojatno radi o izjavi bez pokrića. Šansa da je izjava istinita je jako mala, ipak, znamo da se ide u tom pravcu i da će se sigurno naći netko s dovoljno novca da naruči svog dvojnika, a ima i goreg od toga. Prošle su godine dane i prve dozvole u Velikoj Britaniji za pokuse u kojima se pokušavaju proizvesti ili začeti kimere. To su križanci životinja i ljudi. U prirodi se to ne može desiti, ali u laboratoriju da, pa su od 2003. godine naovamo začete i nekoliko dana nakon toga ubijene kimere nastale od čovjeka i zeca, krave i ovce. Prema onome što se zna, posebno bi za medicinu bile interesantne kimere čovjeka i svinje čiji bi se organi mogli direktno presađivati na ljude. Idemo k svijetu koji bi mogao postati etička noćna mora i tu ponovno treba držati fige da će netko doći pameti i zaključiti da sve što se može napraviti ne znači da se i treba napraviti.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti