Konjički entuzijasti iz Istre osvajali preponske visine na Istra Kupu

Sport
27.09.2023 07:04
kb
Autor: Konjički klub Philipos
U nedjelju, 24. rujna u Zelenoj Laguni održano je 5. Kolo Istra Kupa, natjecanja u preponskom jahanju, u organizaciji Konjičkog kluba Philipos Poreč iz Mugebe. 
Ovo je druga godina održavanja serija konjičkih natjecanja u Istri. Time se razvija konjički sport u Istri, a zahvaljujući Konjičkom savezu Istarske županije, klubovima i pojedincima koji su se kroz njega angažirali te gradovima domaćinima koji sve podržavaju. Pored preponskog jahanja, u Istri se održavaju i natjecanja u daljinskom jahanju, gdje se jahači natječu na stazi kroz prirodu duljine od 20 km ili više, provjeravajući izdržljivost svojih konja, a dogodine se planiraju organizirati i natjecanja u dresurnom jahanju kako bi se zaokružile sve tri jahaće discipline.
Vremenski uvjeti na ovom kolu bili su izazovni s jakim vjetrom i povremenom kišom, što je jahačima i konjima dalo dodatne izazove u savladavanju prepreka, a gledateljima priredilo vrhunski doživljaj ovog konjičkog sporta.
Istra Kup, nakon Žminja, broji peto, ujedno i predzadnje kolo, na kojem je bilo 50 starteva, na tridesetak konja, što je nešto manje nego lani, nažalost zbog lošeg vremena. Odjahano je pet utakmica u visinama 60, 80, 90, 100 i 110 cm, za koje je parkur pripremio certificirani parkurist iz Mađarske g. Zoltan Kiss, a sudačko vijeće bili su Goran Džambo i Dora Križanec.
Na utakmici s preponama visine 60 cm a po principu Ex Aequo, svi koji su prošli bez kaznenih bodova, dobili su rozetu i smatraju se pobjednicima, a to su Paula Dragičević na grlu Rocky i Mirna Tončić na grlu Lord Hunter, obje iz KK Philipos Poreč, te Ana Valentić na Sarabi-Čika iz KK Hipos.
Iduća utakmica je bila visine 80 cm na idealno vrijeme – Talent tour, a slavila je Varvara Lavrenko na Suesu iz KK Philipos Poreč, zatim Zara Štoković na Cocoi iz KK Hipos, a trećeplasirana je Greta Marušić na Corvetta B iz KK Astra. 
U utakmici Bronce tour - na 90 cm u dvije faze, prva tri mjesta odnijele su Zara Štoković na Tari iz KK Hipos, druga je Greta Marušić na Corvetta B iz KK Astra, a treće mjesto pripalo je Ani Kalac na grlu Sues iz KK Sv. Eufemija u ukupnoj konkurenciji od 13 jahača. 
Utakmicu Silver tour na visini od 100 cm na vrijeme, jahalo je ukupno osam jahača, a slavila je Zara Štoković na Tari iz KK Hipos, drugo mjesto zauzela je Mia Matić na Rumi iz KK Medulin, a treća je bila Lana Štoković na Princes of Village iz KK Equi team.
Na najvišoj utakmici Gold touru od 110 cm , nastupala su ukupno šest jahača, a četiri bez kaznenih bodova u osnovnom parkuru: Viktori Nefat, Denis Gugić, Anja Kanjir i Toni Vlačić, jahali su baraž – posebno zanimljiv dvoboj u utrci na vrijeme, gdje je konačnu pobjedu odnijela izvrsna Viktori Nefat na kobili Opra iz KK Philipos Poreč. Drugo mjesto je pripalo Denisu Gugiću na Histria Cro 2 iz KK Edek, a treće mjesto osvojila je Anja Kanjir na Farfallini iz KK Batida.
 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti