Kiša omela većinu ljubitelja vožnje na dva kotača

Lokalno
05.04.2009 00:00
D. Požarić
Zaustavljena vozačica mopeda pregledava promotivni materijal
Zaustavljena vozačica mopeda pregledava promotivni materijal
Zaustavljena vozačica mopeda pregledava promotivni materijal
Cilj akcije je upozoriti, a ne kazniti vozače, odnosno podizanje prometne kulture te poticanje vozača mopeda i motocikala na poštivanje prometnih propisa da bi se smanjio broj prometnih nesreća, pogotovo onih sa smrtnim posljedicama. Jučer su se tako, kao i proteklog vikenda u Puli, Rovinju i Labinu, u Poreču kod stanice za tehnički pregled, uz prometnu policiju, okupili i instruktori vožnje, kontrolori stanica za tehnički pregled te predstavnici tvrtki za zaštitnu opremu motociklista te članovi moto klubova koji su, osim što su savjetovali, odgovarali na pitanja vozače te im dijelili promotivni materijal. Na porečkom punktu su tako zainteresirani vozači mogli dobiti relevantne podatke i savjete o sigurnoj vožnji, važnosti tehničkog pregleda te korištenju zaštitne opreme. Također, na panou i na prijenosnom računalu su mogli iščitati statističke podatke o broju nesreća, ali i pogledati fotografije teških nesreća koje, kako su se svi složili, podsvjesno preventivno djeluju na vozače koji vole jače stisnuti gas. Josip Lukić iz sektora za preventivu cestovnog prometa PU istarske, ponovio je da je upravo neprilagođena brzina najčešća greška vozača mopeda i motociklista te da brzina najčešće i odnosi živote. Prema statistici, druga po redu greška zbog koje se događaju nesreće je nepropisno pretjecanje, potom upravljanje prije stjecanja prava te nepoštivanje prednosti prolaska.
Na punktu su vozači mogli saznati i dobiti sve što trebaju znati o sigurnoj vožnji
Zapisala Nera SOFTIĆ
Snimio Boris GRAHOVAC

Manji broj nastradalih motociklista

BUZET - U sklopu međunarodne enduro utrke, koja se ovoga vikenda održava u okolici Buzeta, djelatnici policijske postaje Buzet provodili su preventivnu akciju „Motociklisti u prometu“.
- Buzet, na sreću, ne prati crne statistike prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala. Već smo proteklih godina zabilježili lagani pad. Lani se na području koje pokriva naša policijska postaja dogodila tek jedna prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen motociklist. Stoga je ideja naše akcije da upozorimo motocikliste kako su upravo oni najugroženija skupina vozača u prometu, istaknuo je Ivo Smoljić, pomoćnik načelnika Policijske postaje Buzet. Uz djelatnike buzetske Policijske postaje u akciji su sudjelovali djelatnici Stanice za tehnički pregled vozila u Buzetu i auto škole Srednje škole, koji su uz preglede tehničke ispravnosti motocikala vozačima skrenuli pažnju na opasnosti koje ih očekuju na cesti. (S. ŽULIĆ)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti