Kinesiotaping - priznata fizioterapeutska metoda liječenja sportskih ozljeda i još mnogočega

Zdravlje
31.01.2016 14:22
Sponzorirani sadržaj
Aplikacija kinesiotapinga za bolno rame
Aplikacija kinesiotapinga za bolno rame
Aplikacija kinesiotapinga za bolno rame

Simpatične šarene trake nisu rezervirane samo za sportaše

Šarene elastične trake osmislio je Japanac Kenzo Kase još prije više od 30 godina, ali su popularnost stekle tek nakon Olimpijskih igara u Grčkoj 2004. godine. Metoda se sastoji od različitih načina ljepljenja raznobojnih elastičnih traka na bolna mjesta po tijelu, čime se poboljšava protok krvi i limfe, mišići se opuštaju i smanjuje se pritisak na živce, pa bol nestaje te se potiču prirodne sposobnosti samoizliječenja tijela.
Najčešće se metoda Kinesiotapinga veže uz rehabilitaciju sportskih ozljeda, budući je upravo preko poznatih sportaša i stekla popularnost, međutim, ona je itekako uspješna kod riješavanja glavobolja, svih vrsta mišićne boli, bolova u donjem dijelu leđa, vratu, ramenima i drugim zglobovima.

Kako metoda funkcionira?

Drenaža lista
Kada se udarimo u neki dio tijela, automatski počinjemo rukom trljati bolno mjesto kako bismo smanjili bol. Trljanjem se stimuliraju mehanoreceptori koji stvaraju „šum" u percepciji boli u mozgu, čime se ona smanjuje. Na tom principu funkcionira i kinesiotaping. Elastične trake konstantno stimuliraju mehanoreceptore (poput dugotrajne lagane masaže) i time umanjuju bol. Istovremeno uzrokuju nabore na koži, koji se šire i skupljaju pri pokretanju, čime potiču limfodrenažu i izmjenu tvari, te tako brže regeneriraju oštećeno tkivo i opuštaju mišiće. Kada je poznato u kojem pokretu dolazi do bolnih stanja, za što je potrebna stručnost i iskustvo, moguće je pravilno postaviti trake na način da maksimalno stimuliraju mehanoreceptore, rasterećuju mišić i stabiliziraju zglob i/ili ligamente. Navedeno dovodi do bezbolnog i funkcionalnog pokreta i bržeg ozdravljenja.
Rasteretna aplikacija za trudnice

Trake mogu koristiti trudnice, bebe i djeca

Budući da ne izazivaju alergijske reakcije i ne sadrže farmakološke sastojke, mogu se koristiti i kod trudnica, malih beba i djece. Trudnice često misle kako će morati otrpjeti bol (npr. trudničkog išijasa) kroz cijelu trudnoću, međutim, brojni su primjeri trudnica koje su prema uputama stručnih fizioterapeuta, pravilnim vježbama i laganim masažama u kombinaciji sa kinesiotapingom, osigurale sebi miran i bezbolan period slatkog iščekivanja.
Kod beba i djece kinesiotaping se najčešće koristi pri istegnućima, povredama i u korektivne svrhe. Budući je postavljanje bezbolno, a šarenilo traka djeci privlačno, iskusan fizioterapeut vrlo jednostavno dogovara „suradnju“ s mališanima.

Stručnost u primjeni metode

Kako bi primjena i učinak kinesiotapinga bili što svrsishodniji, terapiju ovom metodom mogu provoditi posebno za to izučeni fizioterapeuti i ostali stručnjaci, budući uspješnost liječenja ovisi upravo o pravilnom postavljanju trake na željeni dio tijela.
Zalijepljene trake, ovisno o planu terapije, mogu se nositi i do deset dana. Njihova postojanost i učinkovitost neovisna je o tuširanju i znojenju.
Ukoliko smatrate da bi ove iznimno učinkovite trake mogle i vama pomoći, budite slobodni zatražiti savjet stručnjaka.
Piše Damir Deković
bacc.physioth.
052/415047; 098/625240
fizikalna@materadacentar.hr
www.materadacentar.hr

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti