Kaštelir-Labinci: Nezavisnu listu 'Za lipa sutra' predvodi Marko Knezoci, kandidat za načelnika

Lokalno
10.05.2021 11:11
Nezavisna lista Za lipa sutra konkurira za ponovni ulazak u općinsko vijeće Kaštelira i Labinci
Nezavisna lista Za lipa sutra konkurira za ponovni ulazak u općinsko vijeće Kaštelira i Labinci
U utrci za općinsko vijeće Kaštelira-Labinci je i nezavisna lista Za lipa sutra nositelja Marka Knezocija, 35-godišnjeg diplomiranog inženjera građevine, koji je i kandidat za načelnika.
Uz njega, na listi za vijeće su redom Ivica Sinčić, Mitja Soldatić, Alen Legović, Ailin Brgudac Hržica, Ana Čehić, Sabina Legović, Kiara Bernobić i Nikola Žrvnar. U komunikaciji s Parentiumom navode da je riječ o mladim, sposobnim i poduzetnim ljudima, ujedinjenima u interdisciplinarni tim koji pokriva različita područja ključna za razvoj općine - od provođenja i nadzora infrastrukturnih projekata, poduzetništva, turizma i poljoprivrede do društvenih djelatnosti, socijalne skrbi, sporta i kulture.
Ova se opcija pojavila na lokalnim izborima 2017. i osvojila tri mjesta u lokalnom parlamentu. Osnovali su je Knezoci, Sinčić i Soldatić, nezadovoljni načinom na koji vladajuća stranka vodi općinu.
-Nezadovoljstvo se prvenstveno ogledalo u nejednakom ophođenju prema stanovnicima, gdje redovito postoje građani prvog i drugog reda, odnosno članovi vladajuće stranke i njihove obitelji, i oni koji to nisu. Također, nezadovoljstvu je doprinio jedan od ključnih problema u općini, a koji se tiče infrastrukture, točnije neriješena odvodnja oborinskih voda koja godinama muči stanovnike ovog područja, navode za Parentium.
U vijeću su, kažu, predlagali brojne amandmane, no većina nije prihvaćena, kao ni amandman o pokretanju izrade studije koja bi služila kao podloga za idejno rješenje i glavni projekt za rješavanje odvodnje oborinskih voda. “Predviđena vrijednost prijedloga je bila 30 tisuća kuna, no, iako je to početak rješavanja kompleksnog infrastrukturnog problema, vijećnici vladajuće opcije to ne smatraju bitnim i ne prihvaćaju predloženi amandman.“
Uz rješavanje oborinskih voda koje uzrokuju značajne štete na imovini stanovnika, fokus ove opcije je na izgradnji dječjeg vrtića i jaslica te izgradnji dnevnog boravka za umirovljenike. Iako je njihovo područje poznato po gramperima (krumpirima), smatraju da se ta marketinško-strateška prednost dugo zanemaruje.
-Danas proizvodnja krumpira na području Općine nije dostatna niti za potrebe stanovništva pa je intencija Nezavisne liste revitalizirati proizvodnju krumpira putem modela subvencija repromaterijala i zaštititi robnu marku pod nazivom „Kaštelirski gramper“. To znači da će ovaj naziv moći nositi samo krumpiri proizvedeni na području općine, što će im osigurati dodanu vrijednost i prepoznatljivost. Paralelno, pokrenuti će se i projekt pod nazivom „Hiža od gramperi“ koji će poslužiti kao izložbeno-prodajni prostor s naglaskom na grampere, pišu.
Otkrivaju da njihova parola Za lipa sutra, osim izravnog značenja o boljoj i ljepšoj budućnosti, ima i preneseno značenje. Namjeravaju, naime, vratiti stablo lipe na trg u Kašteliru, budući da je stara lipa s klupicom za odmor uklonjena.
Knezoci kao kandidat za načelnika kao svoju prednost vidi desetogodišnje iskustvo u radu lokalne samouprave, i višegodišnje iskustvo u upravljanju građevinskim projektima. Uviđajući razmjerno loše stanje proračuna izazvano pandemijom, namjerava dužnost obavljati volonterski u prvoj polovici mandata, odnosno dok se financijsko stanje ne stabilizira. Važna mu je komunikacija sa stanovnicima i s članovima općinskog vijeća, pravedna raspodjela općinskih sredstava, poštivanje svakog pojedinca te poboljšanje životnih uvjeta svih stanovnika, neovisno o stranačkoj pripadnosti, poznanstvima i drugim razlikama. (dm)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti