Kako se izdaju dozvole u porečkom Odjelu za gradnju: poduzetnici imaju prednost

Lokalno
18.04.2009 00:00
D. Požarić
Po broju dobivenih građevinskih dozvola prednjači Projekt Poreč, koji ih je dobio devet, a najmanje Arhetip, dvije
Po broju dobivenih građevinskih dozvola prednjači Projekt Poreč, koji ih je dobio devet, a najmanje Arhetip, dvije
POREČ - Kako će biti provedena antirecesijska mjera o prioritetnom izdavanju građevinskih dozvola u porečkom uredu za prostorno uređenje i građenje, pogotovo u svjetlu činjenice da ima poduzetnika koji nakon što su dovršili objekt mjesecima čekaju uporabnu dozvolu, pitala je Snježana Mekota prije posljednje sjednice Gradskog vijeća. Opširan odgovor pripremio je pročelnik Dragan Miletović.
Među neriješenim predmetima, s kojima je odjel počeo rad prije nešto više od godinu dana, više od polovice, 443 predmeta, odnosilo se na lokacijske dozvole. Zato su one i bile prioritetan posao u odjelu, a do danas je riješeno 70 posto starih predmeta. A već od 1. siječnja ove godine poduzetnici imaju prednost, odnosno njihovi zahtjevi za građevinske dozvole rješavaju se prioritetno, pa je trenutno u odjelu samo osam nepokrenutih predmeta, a svi zahtjevi podneseni u ured od travnja bit će riješeni u zakonskom roku od 30 dana. »Što se tiče uporabnih dozvola, od 172 predmeta njih se 26 odnosi na trgovačka društva i obrte. Nisu riješeni zato što na njima radi samo jedan referent, a rješavaju su po redoslijedu zaprimanja«, rekao je Miletović.
Mekota je rekla da se u gradu priča o tome da se dozvole rješavaju samo za određene projektante, da se redoslijed preskače prema potrebama povlaštenih, dok drugi moraju moliti da njihov predmet dođe na red. Pročelnik je to zanijekao, napomenuvši da u uredovne dane ured primi između 10 i 15 stranaka, da ih mahom prima on, a samo iznimno referent kod kojeg je predmet, te da su samo u dva-tri slučaja preskočili redoslijed kako bi ljudima koji su bili u teškoj obiteljskoj situaciji preko reda riješili dozvolu. »Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujem da niti jednim svojim gestom, radnjom, riječju nisam doprinio da se netko u ovom odjelu osjeća ružno ili bijedno«, rekao je Miletović. Priložio je pisanu statistiku iz koje se vidi da je najviše lokacijskih dozvola riješeno tvrtki Projekt Poreč (26), potom Tehnolineu (23), Čapi (20), Istra inženjeringu (15), Arhimar projektu (13) i Arhetipu devet. I po broju dobivenih građevinskih dozvola prednjači Projekt Poreč, koji ih je dobio devet, a najmanje Arhetip, dvije.
Ured je u godini dana riješio 325 predmeta za lokacijske dozvole, 58 za utvrđivanje građevinske čestice, izdao je 26 rješenja o uvjetima građenja, 41 uvjerenje za uporabu građevine, 31 građevinsku dozvolu, 70 potvrda glavnog projekta, 16 uporabnih dozvola, 23 potvrde o etažiranju, dva rješenja o izvedenom stanju i 107 potvrda parcelacijskih elaborata. Od tih 699 riješenih predmeta 491 otpada na stare, ali ostaje gotovo još jednako toliko starih predmeta za riješiti, a raspisan je natječaj za popunjavanje još jednog radnog mjesta u odjelu.
S. MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti