Kako, čime i kada hraniti ptice? Što su to prazne kalorije?

Mozaik
23.01.2024 08:49
D. Požarić
Kako, čime i kada hraniti ptice?
Kako, čime i kada hraniti ptice?
Autor: DALL-E
Mnogi redovito ili povremeno hrane ptice. Evo nekih osnovnih pravila kojih se potrebno pridržavati na dobrobit naših malih susjeda.
Urbana ekspanzija, poljoprivredne aktivnosti i deforestacija smanjuju dostupnost prirodne hrane za ptice, a tu su, uz prirodne cikluse, još i zagađenje i pesticidi te klimatske promjene.
Ako ih već hranite, hranjenje nemojte prekidati, barem ne kad stigne zima, a količina dostupne hrane se smanji, pogotovo ako ptičice naviknu na stabilan i stalan izvor hrane. Isto vrijedi i za vodu koja im je jednako kritična ljeti i zimi. Ljeti je vodu potrebno češće nadolijevati jer ubrzano hlapi, dok u vrijeme temperatura ispod ništice valja paziti da ne bude smrznuta.
Ako ptice ne hranite u prirodi, u njihovom prirodnom ambijentu, preporučuje se korištenje hranilica prilagođenih vrstama ptica koje želite privući. Postoje različite vrste: za sjemenke, za suet (čvrsta mast), tubularne hranilice, hranilice za orahe itd. Postavite ih na mjesto zaštićeno od vjetra, kiše i snijega, ali i od mačaka. Ako je moguće, redovito čistite hranilice kako biste spriječili širenje bolesti.
Različite vrste ptica preferiraju različite vrste hrane. Na primjer, sjemenke suncokreta su popularne kod mnogih vrsta, dok su orašasti plodovi privlačni za veće ptice poput sova.
Možete koristiti i specijaliziranu hranu poput suet blokova ili mješavina sjemenki.
Izbjegavajte hranu koja za ptice može biti štetna, kao što su soljena ili začinjena hrana.

Zašto ptice uglavnom ne treba hraniti kruhom

Prazne kalorije su one koje dolaze iz hrane bogate energijom (kalorijama), ali siromašne nutrijentima (vitaminima, mineralima, vlaknima). Primjeri uključuju gazirana pića, slatkiše, pekarske proizvode s visokim sadržajem šećera i masnoća, i slično. Ove vrste hrane mogu doprinijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima, jer ne pružaju bitne nutrijente potrebne za zdravo funkcioniranje tijela.
Hranjenje ptica kruhom nije preporučljivo jer, posebno bijeli, sadrži tzv. "prazne kalorije" – pruža energiju, ali vrlo malo nutrijenata koji su važni za zdravlje ptica. Osim toga, kruh može uzrokovati probleme:
  1. Nutritivna vrijednost: Kruh ne sadrži esencijalne nutrijente potrebne pticama za zdrav rast i razvoj. Ptice koje jedu previše kruha mogu patiti od nedostatka vitalnih nutrijenata.
  2. Zdravstveni problemi: Kruh može nabubriti unutar ptičjeg želuca, što može uzrokovati probavne smetnje. Također, kruh koji nije svjež može biti pljesniv i otrovan za ptice.
  3. Poremećaj prirodnog ponašanja: Ptice koje se redovito hrane kruhom mogu postati ovisne o ljudima za hranu i mogu izgubiti sposobnost traženja prirodne hrane.
Umjesto kruhom, ptice je bolje hraniti specijaliziranom ptičjom hranom kao što su sjemenke suncokreta, zobene pahuljice, suet (čvrsta mast) i slično, za njih nutritivno bogatije i sigurnije.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti