Judo: U Poreč stigli najbolji kadeti iz cijelog svijeta

Sport
15.03.2024 18:52
Sponzorirani sadržaj
Još jednom, Hrvatska će već tradicionalno okupiti najbolje judaše kadetskog uzrasta iz cijelog svijeta. U Poreču se od 16. i 17. ožujka održava 17. po redu Europski kup u Hrvatskoj, turnir najvišeg ranga za judašice i judaše do 18 godina. Bit će to sjajna uvertira za nadolazeće Europsko seniorsko prvenstvo koje se održava krajem travnja u zagrebačkoj Areni.
Turnir je do sada bio tradicionalno održan u Zagrebu, osim u godini covid-19 pandemije, kada je po prvi puta održan u Poreču. Drugi Europski kup u Poreču okupiti će 580 natjecatelja iz 24 države, a po prvi put kup će se održati u dvorani Žatika u kojoj je do sada održan niz Europskih judo prvenstva.
Hrvoje Lindi
Hrvoje Lindi
Nakon natjecanja, kao i svake godine, slijede tri dana trening kampa koji su odlična prilika za napredak judašica i judaša svih uzrasta, ne samo kadeta. O percepciji Poreča i Hrvatske kao organizatora vrhunskih judo događanja prokomentirao je potpredsjednik Europske judo unije i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza Hrvoje LINDI:
- Svima je užitak doći u Poreč, u smještaj i svu drugu infrastrukturu Plave Lagune, kao i na događanje koje organizira iskusni tim Hrvatskog judo saveza. Ove godine dolazimo nešto ranije u Poreč, za razliku od lipnja kada otvaramo Judo Festivalom, ove godine započinjemo judo sezonu u Poreču Europskim kupom. Pozivam sve zainteresirane da podrže naše natjecatelje ovog vikenda u čim većem broju! Čeka nas izuzetno dug, ali kvalitetan vikend u Poreču.
Brazil, Francuska, Njemačka, samo su neke od država koje stižu u Istru, a koliko je bitno imati jednu ovakvu manifestaciju u Hrvatskoj prokomentirao je glavni trener kadetske reprezentacije Matija FRLIĆ.
Matija Frlić
Matija Frlić
- Izuzetno je važno da imamo ovakvo natjecanje u Hrvatskoj jer pružamo priliku ne samo onima koji su najbolji i koji se već natječu na Europskim kupovima, nego i svim ostalim kadetima i kadetkinjama da dođu na natjecanje i bore se protiv najboljih boraca na svijetu u svom uzrastu. Kada im pružimo priliku, uvijek se dogodi da netko neplanirano iskoči, te natjecatelje i njihove trenere motiviramo da se aktivnije priključe radu s reprezentacijom i počnu se natjecati na razini juda na kojoj do sada nisu bili.
Prošle godine Nika MARKULIN i Marko BOŽIĆ osvojili su zlatna odličja na turniru u Zagrebu, dok je Jana CVJETKO osvojila brončanu medalju. Kakva su očekivanja ove godine?
„Što se tiče rezultata, mislim da smo pokazali prošle, ali već i ove godine na otvaranju sezone, da ponovno imamo generaciju odličnih kadeta i da hrvatski judo u narednom periodu očekuju izvrsna vremena. Ono što očekujem od natjecatelja je da ne razmišljaju o rezultatu ili o ostvarivanju normi za EP/SP, nego da budu fokusirani na borbu pred njima... Jedino tako ćemo doći do rezultata koji svi priželjkujemo. Za Europski kup u Poreču je prijavljeno 84 natjecatelja iz Hrvatske i kada jedan od njih napravi rezultat, to je snažna motivacija ostalima, ukoliko se vrijedno radi i vjeruje u to što radi, pojedinac može biti na tom istom mjestu. Iako dolazimo iz relativno male države, mi svojim judom, angažmanom i načinom rada pokazujemo da više nismo mali nego da smo ravnopravni sa svakim na svijetu, te da postajemo ozbiljna reprezentacija koju nitko ne voli susresti na svojoj strani ždrijeba.“ – dodao je za kraj Frlić
Prvog dana na rasporedu su kategorije u konkurenciji kadetkinja : -40kg, -44kg, -48kg, -52kg i kadeta: -50kg, -55kg, -60kg, -66kg. U nedjelju su na rasporedu nas očekuju ženske kategorije -57kg, -63kg, -70kg, +70kg i muške -73kg, -81kg, -90kg i +90kg.
Finalne borbe očekuju nas u kasnim poslijepodnevnim satima oba dana.
Partneri: HEP, Plava laguna, Last minute rent a car, OTP Banka, Janaf, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Poreča i Europska judo unija. Judo - više od sporta!
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti