Jučer održan okrugli stol na temu prevencije ranog pijenja mladih

Zdravlje
22.11.2012 15:37
D. Požarić
1
1
U srijedu, 21.11.2012. u prostorima Zdravog grada Poreč je u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti održan okrugli stol koji je vodila Mirjana Smodek, defektologinja i psihoterapeutkinja, također voditeljica Terapijske zajednice za liječenje ovisnosti o alkoholu. Temu prevencije ranog pijenja slušali su učenici prvog razreda jezične gimnazije SŠ Mate Balote i njihovi profesori.
Koordinatorica Zdravog Grada Nataša Basanić Čuš otvorila je skup pozdravljajući prisutne srednjoškolce te naglasila da su mladi u sklopu projektnog dana u svojoj školi i Mjeseca borbe protiv ovisnosti dobili priliku posjetiti različite ustanove koje se na razne načine bave prevencijom rizičnih ponašanja mladih, kao što su Centar za socijalnu skrb, Klub liječenih alkoholičara Poreč, Policijska postaja Poreč i Zdravi grad Poreč.
Također je sudionike ukratko upoznala s projektima i savjetovalištem Zdravog grada te naglasila da je rano pijenje problem i da je i ovo jedna inicijativa usmjerena njegovu suzbijanju.
Voditeljica Mirjana Smodek, defektologinja i psihoterapeutkinja, stručna suradnica Zdravog grada upozorila je kako je konzumiranje alkohola sve ranije prisutno kod mladih koji tek stvaraju svoj identitet, počinju izlaziti s prijateljima te se susreću sa starijima koji piju, ali također često dolaze iz obitelji u kojima se konzumira alkohol. U današnje je vrijeme posebno porastao broj mladih djevojaka koje piju, a ima ih skoro koliko i mladih muškaraca. Zbog toga što je alkohol od djetinjstva prisutan u njihovom životu, često kao pratnja različitim rođendanima, obiteljskim slavljima ili se jednostavno redovito nudi gostima. Voditeljica je navela da je cilj okruglog stola razgovor o zdravom načinu života, odnosno, kako je više puta naglasila, da mladi osvijeste kako nijedno alkoholno piće nije hranjivo niti zdravo.
Voditeljica je upozorila da se pijenjem zapravo mijenja osobnost, smanjuje razina osobne kontrole, mogu se činiti opasne i štetne radnje koje se inače nikada ne bi činile te da su osobe pod utjecajem alkohola zabavne samo sebi, a ne i drugima.
Podržala je potrebu mladih da vikendom izlaze i druže se s prijateljima u veselom raspoloženju kako bi se odmorili od škole. Međutim, napomenula je da će alkohol zapravo pokvariti njihova druženja zbog toga što daje lažan osjećaj da osoba može biti sretnija i spontanija, a zapravo dovodi do mnogih štetnih posljedica koje će pokvariti zabavu, odnose, sliku o sebi i raspoloženje. To je potkrijepila i statističkim podacima koji govore da je najveći broj invaliditeta kod mladih posljedica nesreća pod utjecajem alkohola te da je jedna trećina ne planiranih spolnih odnosa i većina neželjenih trudnoća mladih najčešće pod utjecajem alkohola.
Voditeljica je pozvala prisutne srednjoškolce da, ako osjete nesigurnost, odnosno manjak samopoštovanja, potraže pomoć stručnjaka jer to nije njihova pogreška ni krivica, već posljedica životnih okolnosti i odgoja.
Pri kraju susreta razvila se diskusija u kojoj su mladi pokazali da su pod dojmom izlaganja za koje vjerujemo da će im pomoći da biraju zdrave životne izbore.
(Marina Banko, Psihologinja Zdravog grada/parentium)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti