Joško Joras - karikaturalni pucanj u prazno

Istra
05.10.2004 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
Prema nekima kontroverzni, a prema drugima "puknuti" Slovenac koji nama Istrijanima voli soliti pamet i pametovati o granicama i "Sloveniji do Mirne i dalje" doslovno je "popušio" na izborima i ostao bez mjesta u parlamentu.

Kako javljaju slovenski i domaći mediji, Joras je na listi SLS (Slovenske pučke stranke) u izbornoj jedinici Šiška (Ljubljana!) osvojio 1.69 posto glasova čime su mu tamošnji birači jasno dali do znanja što misle o njegovom političkom harlekinizmu.

Ne moramo se tome, međutim, previše veseliti. Iako Joras nije sjeo u parlamentarnu klupu, Zmago Jelinčić (SNS - Slovenska nacionalna stranka) je prešao izborni prag i sukladno tome zauzeo šest mjesta u Slovenskom Zboru te dobrano "podebljao" protuhrvatsku retoriku na krilima koje je i dobio dovoljno glasova za nekoliko mjesta.

Također, gledajući sinoćnju TV emisiju koju je vodila Hloverka Novak - Srzić a u kojoj su gosti video-linkom bili slovenski političari, teško se oteti dojmu da nam Slovenija ima namjeru prestati soliti pamet i dijeliti lekcije o europeizmu. Sreća je, međutim, kako piše današnji Financial times, da Europa na Sloveniju nakon što su stranke desnog centra dobile izbore ne gledaju previše blagonaklono nego ih svrstavaju na Balkan, "ma koliko to Slovencima odbojno bilo".
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti