Josipović u Pazinu: Istra može biti uzor drugima

Istra
22.02.2013 17:14
B.Ž.
1
1
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Pazinu otvorio osme po redu Dane meda. On je ujedno i visoki pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije, koja je ove godine, ponovno u organizaciji Pčelarske udruge Lipa, okupila više od 60 izlagača iz Istre, drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.
Po dolasku u Pazin predsjednik Josipović je u gradskoj vijećnici imao zatvoreni sastanak s istarskim županom Ivanom Jakovčićem, predsjednikom Skupštine Istarske županije Dinom Kozlevcem, pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem i njihovim suradnicima.
Na svečanosti otvorenja Dana meda u Spomen domu dobrodošlicu je predsjedniku, uzvanicima i svim posjetiteljima izrazio gradonačelnik Krulčić, a župan Jakovčić je istaknuo da se istarska poljoprivredna politika već 15-ak godina temelji na malim proizvođačima koji svojim vinima, maslinovim uljem, pršutom i medom imaju čime biti konkurentni u EU i na svjetskom tržištu.
Predsjednik Ivo Josipović je najprije kazao kako mu je "neobično doći u Istru pokrivenu bijelom kapom snijega", a zatim pohvalio da se u Istri puno i dobro radi te da istarski model poljoprivrednog razvoja može biti uzor drugima.
Nakon što je s domaćinima u Gradskoj kavani popio kavu, Josipović je posjetio tvrtku Kamen. Direktor Karmelo Krebel upoznao s poviješću tvrtke, koja posluje od 1954. godine, ali i aktualnim stanjem i poslovanjem najvećeg pazinskog poduzeća. Kamen danas zapošljava 400 radnika, ima najveću proizvodnju vapnenca u Europi, a budući da se određene količine kamena vade ispod zemlje, i jedina je rudarska tvrtka u Hrvatskoj.
U kratkom susretu s novinarima nakon svečanosti otvorenja Dana meda Josipović je prokomentirao neka aktualna politička pitanja. Za smanjenje plaća zaposlenima u javnom sektoru rekao je da će pogoditi i njega, da je to očiti znak da državna kasa nema dovoljno novca te da je u redu da oni koji imaju veće plaće više participiraju u ovakvim mjerama.
Na novinarsku zamolbu da prokomentira 400.000 prikupljenih potpisa u "referendumskom ustanku" kazao je da referendumi i postoje da bi se provodila volja građana i da svaka takva inicijativa treba proći kroz zakonom propisanu proceduru.
Na pitanje kada će raspisati izbore za Europski parlament nije konkretno odgovorio, već je rekao da još mora obaviti mnoge konzultacije. Naposljetku, na novinarsko pitanje o ograničavanju minusa na tekućim računima odgovorio je da to još ne može komentirati jer nije u potpunosti upoznat s inicijativom, stoga treba "prvo vidjeti konkretan prijedlog". (D. ŠIŠOVIĆ, M. RIMANIĆ; snimili M. MIJOŠEK, M. RIMANIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti