Još jedan dan petog Poreč doxa je za nama, evo što nas danas očekuje

Kultura
06.11.2015 09:19
D. Požarić
Koproducent i scenarist filma "50 godina diska" Toni Bobanović, moderator Đelo Hadžiselimović i redatelj Zvonimir Rumboldt u foajeu porečkog kina
Koproducent i scenarist filma "50 godina diska" Toni Bobanović, moderator Đelo Hadžiselimović i redatelj Zvonimir Rumboldt u foajeu porečkog kina
Sve lijepe stvari kratko traju ili brzo prolaze, pa su tako pred nama ostala još samo dva dana petog po redu međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox. Jučer se publika zabavljala uz vrlo zanimljiv film "Pola stoljeća diska" redatelja Zvonimira Rumboldta i koproducenta+scenarista Tonija Bobanovića, sa kojima je uoči projekcice ugodno popričao izbornik Hadžiselimović. Radnja filma je fenomen diska, odnosno diskoteka otvaranih davnih godina po nekadašnjoj državi koja je, usprkos kaskanju u tehničkom pogledu i po pitanju građanskih sloboda, po tome bila svojevrsna europska avantgarda. Porečka je publika film imala priliku vidjeti među prvima.
Uslijedio je hit film Amy redatelja Asifa Kapadije, prava poslastica za fanove Amy Winehouse koji su kino dvoranu dupkom napunili, pa se ukazala potreba za tridesetak pomoćnih stolica.
Danas od 17 do 21 možete u Maloj galeriji pogledati izložbu fotografija "Visions of China" Rajka Boričića, a od 18 sati počinje OFF program - Međunarodna suradnja projekcija tijekom koje će biti prikazani odabrani dokumentarni filmovi Visoke škole za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici u porečkoj kino dvorani. Tu je i druženje sa Mladenom Vušurovićem, direktorom Beldocsa. Gosti će biti Rajko Bizjak, akademski snimatelj i predavač na Visokoj školi za primjenjene znanosti i nove medije u Ljubljani i dr.sc. Peter Purg, docent za nove medije na Visokoj školi za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici. Tema će biti regionalna suradnja, moderator Đelo Hadžiselimović.
U 20:30 sati na rasporedu je projekcija filma "paco de Lucia: A Journey" španjolskog redatelja Francisca Sancheza Varele.
Živopisna kronika karijere sjajnog andaluzijskog gitariste Paca de Lucíje, koji je veljače 2014. iznenada preminuo u 66. godini. Osvojio je svijet pomičući granice tradicionalnog flamenka. Ovaj film pokriva 60 godina muzičkog istraživanja i osobnog razvoja  - od vremena kada je mladi Paco, bez imalo novca u džepu,  po prvi put uzeo gitaru u ruke u svom rodnom gradu Algesirasu, pa sve do stvaranja njegovog poslednjeg albuma Canción Andaluza (Andaluzijska pesma).  Osnovu  filma čini nekoliko intervjua sa Pacom zabilježenih u periodu od 2010. do 2014, u kojima  priča o svom putovanju do životnog muzičkog otkrića i  duboke povezanosti sa flamenkom.
Redatelj Francisco (Curro) Sanchez Varela je rođen u Madridu, a diplomirao je audiovizualni komunikacijski studij na sveučilištu San Pablo CEU Sveučilišta u 2008. Godini. Tijekom svog života bio je dva puta nagrađivan u natjecanjima od priznatih filmskih kritičara. Diplomirao je s pohvalama zahvaljujući dokumentarnim filmom "Dobrodošao gospodine Hollywood". 2009. godine preselio se u New York , upisao su na NYFA  diplomirao filmsku režiju.
Za kraj Poreč Dox izdanja od petka tu je AfterDox  party, "Dj, Osobna!"  u Cafe baru Corner od 22 sata nadalje.

 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti