Jednodnevni prekid rada portala zbog teškog DDOS napada

Crna kronika
17.06.2015 07:53
D. Požarić
1
1
Poštovani posjetitelji,
od noći sa ponedjeljka na utorak do danas ujutro naš je web poslužitelj pretrpio snažni DDOS napad, najvjerojatnije usmjeren na web stranicu jedne nacionalne javne ustanove. Zbog toga nam je rad bio onemogućen, a sadržaj portala nedostupan čitateljima.
Parentium.com i neki drugi portali i web stranice ispali su tako kolateralne žrtve postupaka zasad neidentificiranih osoba. Ispričavamo se zbog nedostupnosti, a svim ćemo aktivnim oglašivačima najam oglasnog prostora produljiti za dva dana.
Vaš parentium.com

Što je to DDoS napad

DoS (eng. Denial of Service) je napad na računalni servis sa ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korištenje. Postoji više varijanta DoS napada, a pojam najčešće čujemo u kontekstu napada na neku web stranicu, odnosno "bombardiranje" nekog servisa na web poslužitelju izrazito velikim brojem zahtjeva, sa ciljem da bude onesposobljen za odgovor. Tako napadnutu web stranicu posjetitelji više ne mogu otvoriti, kao ni bilo koju drugu na preopterećenom poslužitelju.
Slične je napade moguće izvesti sa jednog računala, ali oni ne bi bili tako učinkoviti kao kad milijuni upita stižu sa desetaka, stotina ili tisuća računala, tzv. Botneta. Tada takve napade nazivamo DDoS odnosno distribuiranim DoS napadima.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti