Je li odzvonilo "kreditima s bandere"?

Hrvatska i svijet
25.05.2009 00:00
D. Požarić
1
1
PULA - »Realizirajte hipotekarni kredit u kratkom roku bez puno papirologije. Niske kamate, bez plaćanja prije realizacije. Crna lista ne smeta. EU krediti, super akcije i promocije, kamata samo 3,5 posto. Dajemo kredit i ako imate problema i ako ste na crnoj listi ili nigdje ne možete dobiti kredit, a ne smeta ni ako ste nezaposleni. Povoljni krediti za osobe s malo radnog staža i firme s malo zaposlenih. Obratite nam se s povjerenjem.« Ovo su tek neki od oglasa koji se mogu pronaći u mnogim specijaliziranim tiskovinama, a njihov sadržaj daje naslutiti da se iza poplave povoljnih kamata i instant-kredita nerijetko skrivaju mamci za naivne i očajne.
Dugovi koji se gomilaju postaju prava noćna mora, a s vremenom toliko potrebni novac postaje jedina stavka o kojoj se razmišlja. Ulazak u začarani krug u kojem dug od nekoliko tisuća kuna ili eura rapidno raste nerijetko dovodi do pravog očaja u kojem se izlaz vidi u novom zaduženju. Tada obećanja iz ovih oglasa zvuče kao jedina slamka spasa. Nažalost, ta je slamka kratkog vijeka, a umjesto brzih kredita i povoljnih kamata dolaze nova zaduženja koja nemilosrdno diktira crno tržište. Zbog očaja mnogi se upuštaju u posudbu zelenaškog novca, koji se smatra jedinom alternativom. Oglasi kojima se nudi posuđivanje novca u rapidnom roku nalaze se zalijepljeni na mnogim gradskim punktovima, a kratkim pretraživanjem interneta u nekoliko klikova mišem moguće ih je pronaći na stotine.
Iako zakon o potrošačkom kreditiranju, koji je Vlada ovih dana uputila u hitnu proceduru i čije se stupanje na snagu očekuje početkom iduće godine, u prvi mah daje naslutiti da je odzvonilo lihvarskim kreditima, čini se da će to biti teško provesti u djelo. Naime, po novom zakonu potrošače će moći kreditirati vjerovnici, odnosno posrednici koji dobiju licencu Ministarstva financija, a suglasnost tog ministarstva morat će tražiti svi gospodarski subjekti koji žele nuditi kredite te kreditne institucije izuzev HBOR-a. Novost koju donosi zakon jest što će potrošači moći odustati od potrošačkog kredita 14 dana nakon potpisivanja ugovora, ako shvate da im ne odgovaraju uvjeti koji im se ugovorom nude.
Pitanje je koliko će se novim zakonom uspjeti stati na kraj crnom tržištu i hoće li uopće? Oglasi kojima se šakom i kapom dijele tisuće eura primamljiva su opcija onima koji su izgubili financijski kompas, a budući da je u proceduri tek prijedlog zakona, koji još nije dostupan javnosti, teško je govoriti kako će spriječiti pojavu ponuda za kredite s rasvjetnih stupova i onih ubačenih u poštanske sandučiće.
S tim se slaže i voditelj jednog pulskog javnobilježničkog ureda. Po njegovim riječima, zakon je napravljen isključivo u cilju liberalizacije odnosa između potrošača i poslovnog subjekta u kojem potonji želi ostvariti kredit.
- Mislim da će taj zakon teško utjecati na lihvarenje jer je prvenstveno rađen da bi se građanima omogućilo da potrošačke kredite ostvare u objektu u kojem žele kupiti određenu robu, a ne da zbog kreditne linije odlaze javnom bilježniku. U svom se radu nisam susretao s klijentima koji su potpisivali sumnjive ugovore, a koji bi upućivali na zelenaštvo, veli naš sugovornik. Dodaje da kredite koje ovjeravaju kod javnih bilježnika klijenti dižu u bankama.
Činjenica je da će mnogi i dalje tražiti brze lihvarske kredite koji će im u jeku recesije privremeno popuniti džepove. Oglašavanje o povoljnim kreditima barem zasad nije zabranjeno te je svakom ponaosob na savjesti da u »kreditu s bandere« prepozna potencijalnu prijevaru.
D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti