Jaje skuplje od Petrove kajgane

Lokalno
18.02.2009 00:00
D. Požarić
POREČ - Ako jedete pečeno jaje ili fritaju, volite da je domaće? Niste jedini! Ma, ako nemate svoje kokice pa po domaće jaje morate na tržnicu, ta će vas vicija koštati dvije kune po komadu. A u opskrbnim centrima jaja se prodaju za prosječno devet kuna za deset komada. Pa sad ti vidi, želiš li domaće jaje ili će biti dobro i ono iz jednog od opskrbnih centara. Pogotovo ako je u obitelji više nego jedan gulož na fritaje i nisu mu dosta dva jaja za obrok.
A jaja i nisu tako skupa, nitko neće bankrotirati priušti li si jednom tjedno deset domaćih za 20 kuna, jušto malo više nego dvostruko od cijene u nekom od supermarketa. Jer Porečani mogu birati gdje im je jeftinije. Ne bi cijena jaja bila vrijedna spomena da nije tih drugih proizvoda koji se pod firmom »domaćih« prodaju na tržnici po trostruko većoj cijeni nego u velikim robnim centrima. Dakle, pola kokice i jedno juneće rebro - dostatno za dva carska ručka - platit ćete sedamdeset kuna. Roba je uglavnom od istih dobavljača kao u supermerkatima, ali je na tržnici skuplja. Opskrbni centri natječu se akcijskim ponudama, odnosno sniženjem cijena. Nakon što ste se zaletjeli i skuplje platili meso, još treba i povrća za dobru lešadu, odnosno juhu.
Malo više od pola kilograma mrkve, jedan manji korijen celera, po jedan korijen peršina i pastrnjaka - 20 kuna!!! Ne vjerujete? Nisam ni ja. Rekla sam prodavačici da je to povrće skupo kao da je raslo u zlatnoj zemlji. Odgovorila mi je da je sve domaće i da su ulazne cijene vrlo visoke. Pa tko voli, nek' izvoli. Ostali mogu po meso i korjenasto povrće u neki od supermarketa. Ostat će im više šoldi u takuinima. Slegla sam ramenima, pokupila skupo povrće i učinila još jedan gaf. Žena od koje često kupujem salatu, ciklu, cvjetaču, blitvu… važe mi 60-ak dekagrama sitnije domaće kapule. Za šest kuna. Ne zaboravite, kilogram kapule je četiri, gdjekad i tri kune u prodajnim centrima. Doduše, nerijetko će vam već nakon dva-tri dana omekšati i početi trunuti ako je držite na sobnoj temperaturi. Neće, vjerojatno, nitko bankrotirati niti zbog toga što kupuje skuplju kapulu na tržnici, ali kad se sjetim koliko sam samo u tom jednom điru mogla ušparati, jasno mi je zašto nikako da minus na tekućem dovedem do famozne nule - volim domaće.
S. MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti