Izrađen prvi nacrt Lokalnog programa za mlade Grada Poreča

Lokalno
13.03.2021 10:20
D. Požarić
1
1
učer je u velikoj gradskoj vijećnici u Poreču održan zajednički sastanak o tijeku izrade Lokalnog programa za mlade Grada Poreča. Prisustvovali su mu zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić, viša stručna suradnica iz tog odjela Ena Beaković, Helga Možé iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istre te Aleksandra Lera iz Volonterskog centa Pula.
Prvi nacrt LPM je izrađen proteklih mjeseci kroz fokus grupe, na kojima se od sudionika dobilo niz hvalevrijednih i kvalitetnih ideja, rješenja i ciljeva za mlade u lokalnoj zajednici, kao i informacije o problemima koje oni vide u gradu.
Najavljena je aktivnost pod nazivom „Mladi feat. Grad“, odnosno radna fokus grupa koja će uključivati donositelje odluka i mlade, na kojoj će imati priliku međusobno prokomentirati, predlagati i pokazati što im se u nacrtu sviđa, odnosno ne sviđa.
LPM je strateški dokument koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih i temeljni je okvir partnerskog djelovanja dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču.
Objedinjava sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih – prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade, a odnosi se na obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice, socijalnu uključenost, zdravlje i sport, mlade u ruralnim područjima, kulturu, rad s mladima, te mlade u europskom i globalnom okruženju.
Proveden je velik broj različitih aktivnosti poput dviju anketa za one od 14 do 30 godina starosti s područja Poreča i pripadajućih naselja, radionica za mlade „Kako mogu sudjelovati u (G)radu?“, strukturirani intervjui s donositeljima odluka, predstavnicima javnih ustanova i organizacija civilnog društva, fokus grupe s mladima „Što TI misliš?“, seminari i fokus grupe s donositeljima odluka „(G)rad po mjeri mladih“, te su se u više navrata prikupljale i ideje na društvenim mrežama.
Završna aktivnost bit će konferencija na kojoj će se službeno mladima i donositeljima odluka predstaviti konačni Lokalni program za mlade za razdoblje 2021.-2025, a predviđeno je održati je do početka ljeta, ukoliko epidemiološki uvjeti to budu dozvoljavali, stoji u priopćenju iz Gradskog ureda. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti