Iznajmljivači: zašto paušal za odvoz smeća umjesto za 45 dana plaćamo za 6 mjeseci?

Lokalno
09.07.2018 09:47
D. Požarić
Građevina za gospodarenje otpadom na porečkoj Košambri
Građevina za gospodarenje otpadom na porečkoj Košambri
Proteklih je tjedana cjenik odvoza smeća jedna od glavnih tema u Hrvatskoj, pa tako i u Poreču, a sve zbog nejasnoća oko takozvanog „prijelaznog razdoblja” koje bi trebalo trajati do kraja ove godine, odnosno, dok svi ne budemo imali čipirane spremnike za smeće i ekološke otoke na kojima ćemo proizvedeni otpad sami odvajati.
Iako je sasvim jasno da bi novi sustav, kad zaživi, barem u teoriji trebao biti pravedniji (više bi trebali plaćati oni koji proizvode više miješanog otpada, a manje oni koji odvajaju odnosno recikliraju, jer će se odvojeni otpad odvoziti besplatno), događaju se i neke u najmanju ruku čudne situacije.
Tako turističkim iznajmljivačima nije jasno zbog čega paušal umjesto na 45 dana po broju ležajeva sada trebaju plaćati šest mjeseci, čime su oštećeni oni koji posluju kraće.

Želimo biti dijelom Europe, ali i dalje vrijedi ona „raspali po narodu”

Jedna se naša čitateljica o toj problematici željela raspitati u komunalnom poduzeću Usluga Poreč, odakle su je uputili na Grad Poreč (čije je Gradsko vijeće, doista, prihvatilo cjenik), da bi u Gradu dobila odgovor kako je za cjenik nadležna Usluga koja ga je i predložila.
-Imamo eVisitor sustav i jasno se vidi tko ostvaruje koliko noćenja, ali to kod nas, naravno, ne funkcionira. Iako želimo biti dijelom Europe, kad nas i dalje funkcionira jedino „raspali po narodu”, kaže nezadovoljna čitateljica.
U gradskom komunalnom poduzeću potvrdili su nam da javnu uslugu obračunavaju za razdoblje od 6 mjeseci (od travnja do rujna), uz preporučeni volumen za broj ležajeva (1-4 ležajeva 60 litara, 5-8 ležajeva 120 te za 9 i više ležajeva 240 litara), s time da se preporučeni volumen spremnika može mijenjati.
Rekli su nam i da će iznajmljivači plaćati cijenu obvezne minimalne usluge (fiksni dio koji ovisi o volumenu spremnika), dok će u cijeni javne usluge za količinu predanog miješanog otpada plaćati onoliko pražnjenja koliko ih zapravo bude bilo. -Spremnici će biti čipirani te će se tako svako pražnjenje evidentirati i naplatiti, kažu u Uslugi i navode da će prijelazni period trajati dok se čipirani spremnici ne podijele svim korisnicima. Dodaju i da će pražnjenja u stvarnosti biti više od četiri mjesečno.
Na pitanje zbog čega nisu koristili sustav eVisitor koji bi im dao točne podatke o broju noćenja, pa time i preciznije parametre za obračun paušala, u gradskom komunalnom poduzeću rekli su nam da oni tom sustavu ne mogu pristupati. Jesu li pokušali, nije nam poznato. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti