Izložba spekulativnog dizajna 'Nature Vs. Nurture' u nedjelju u Rojcu

Kultura
18.07.2018 17:44
D. Požarić
1
1
Dnevni boravak Društvenog centra Rojc u Puli bit će u nedjelju, 19. srpnja s početkom u 19 sati domaćin izložbe „Nature vs. nurture“. Autori izložbe su polaznici radionice spekulativnog dizajna održane pod stručnim vodstvom mentorice Susane Soares.
Spekuliranjem, dizajneri promišljaju alternativne produkte, sustave i svjetove. Radi se o diskurzivnoj djelatnosti temeljenoj na kritičkom razmišljanju i dijalogu te propitkuje dizajnersku praksu. Ovakav dizajn odmiče od ograničenosti komercijalne prakse (diktirane tržištem); koristi fikciju i spekulira o budućim proizvodima, uslugama, sustavima i svjetovima te tako refleksivno propituje ulogu i utjecaj novih tehnologija na svakodnevni život, inicira dijalog između stručnjaka (znanstvenika, inženjera i dizajnera) i korisnika novih tehnologija ( publike).
Novi napredak u područjima poput sintetičke biologije, genetskog inženjeringa, bionike i umjetne inteligencije čine nas manje ovisnima o prirodnoj selekciji i postavljaju mnoga relevantna etička pitanja.
Izložba je koncipirana kroz promišljanja o mogućnostima tehnološkog redizajniranja čovječanstva kako bi se istražile buduće tehnološke implikacije po pitanju održivosti. Radovi za izložbu finalizirani su uz pomoć 3D printera. Izložba je otvorenog karaktera te nudi mogućnost diskutiranja na temu. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti