Izložba Interijeri-Interni Lare Ušić u Rovinju

Kultura
06.08.2018 08:43
D. Požarić
1
1
Umjetnička fotogalerija Batana u Rovinju ugostila je izložbu fotografija Interijeri-Interni Lare Ušić, autorice koja svojim fotografijama ulazi duboko u zapuštene prostore, u Trstu snima skladišta sa predmetima koje su izbjeglice - esuli iz Istre ostavili nakon Drugog svjetskog rata. U Osijeku snima “Kino Zvečevo” i „Kino Slavija“, a u Puli bivši “Kino Beograd”, danas garažu, te “Vilu Idolu” sagrađenu 1914.g za potrebe Eleonore von Habsburg, koja nakon Drugog svjetskog rata postaje dom za stare i nemoćne osobe, dok danas u vlasništvu Katoličke crkve, čeka neka bolja vremena.
Način na koji Lara Ušić dokumentira - fotografira same interijere vraća nas u neka druga, ne tako daleka vremena. Koristeći „Polaroid“, fotoaparat i materijal koji je danas zbog “dolaska” digitalnog svijeta skoro nestao, u procesu fotografiranja Ušić stvara atmosferu mističnog, sanjarskog ozračja, u tonovima specifičnim baš za navedeni proces stvarajući još dublji utjecaj sa prostorima koji doslovce “vrište” da se ispričaju njihove priče. (Đani Celija - iz predgovora)
Odnos tehnologije polaroida te snimanih prizora i koncepcije vremena ovdje uspostavljaju jedinstvenu vezu. Lara donosi primjere pojedinih prostora i kina koja nisu izdržala tranzicijsku prenamjenu prostora. To čini filmovima (polaroidima) kojima je vrlo često istekao rok trajanja, svjesna mogućnosti greške i neizvjesnog rezultata, a taj se nedostatak manifestira u nizu oscilacija i u kvaliteti slike, kao i limitiranih mogućnosti njezine realizacije. Temelj predstavljenih fotografija donosi istraživanje i susreta starih i novih tehnologija. Ti prazni prostori pozivaju na posjet izložbi i dajmo im drugu priliku dolaskom.
Više informacija ovdje .

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti