Izglasan proračun Grada Poreča za 2024. vrijedan 60,94 milijuna eura

Grad Poreč
15.12.2023 12:01
Kristina Flegar
Sjednica porečkog Gradskog vijeća
Sjednica porečkog Gradskog vijeća
Na sinoćnjoj sjednici porečkog Gradskog vijeća izglasan je proračun za 2024. godinu, vrijedan 60,94 milijuna eura te njegove projekcije za 2025. i 2026. Prisustvovalo je 11 od 15 vijećnika, a za predloženi gradski budžet glasalo je njih 10, dok je "protiv" bio nezavisni vijećnik Dalibor Jukopila. 
Kako je izvijestila pročelnica za financije Tatjana Matošević, pristiglo je devet amandmana, od kojih čak osam potpisuje upravo Jukopila, a jedan vijećnica Karla Žužić (IDS). Zaključkom gradonačelnika Lorisa Peršurića prihvaćena su dva amandmana, čime ukupni iznos proračuna nije izmijenjen u odnosu na prvo čitanje, precizirala je pročelnica.
U novi je proračun, tako, uključen Jukopilin prijedlog da za tri tisuće eura povećaju iznos za stipendije iz socijalnog programa te će potrebna sredstva biti osigurana iz programa razvoja civilnog društva – ostale gradske proslave i manifestacije. Osim toga, prema prijedlogu Karle Žužić, 40 tisuća eura iz programa gradnje komunalne infrastrukture usmjereno je u novi projekt pod nazivom "Modernizacije semafora kod benzinske crpke INA". 
Preostalih sedam amandmana je gradonačelnik odbio, pa ih je, stoga, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar stavio na glasanje, dajući priliku vijećniku Jukopili da ih dodatno obrazloži. Međutim ni jedan od njih nije "prošao". 
Jukopila je predlagao povećanje naknada za novorođenčad sa sadašnjih 200 na 400 eura, za ukupno 35 tisuća eura. Odgovoreno mu je da je politika Grada u socijalnim i društvenim mjerama kontinuirana podrška svim građanima od rođenja do starosti te da je Poreč jedan od rijetkih gradova s pozitivnim demografskim kretanjima, što nije i ne može biti rezultat jednokratnih mjera. No, Jukopila se založio za povećanje, pozvavši kolege da učine Poreč prepoznatim kao jedinicu lokalne samouprave koja će napraviti iskorak u pronatalitetnoj politici, uz bok gradova koji su to prepoznali kao kvalitetnu demografsku mjeru. Kao pozitivne primjere je naveo Opatiju s 1.350 eura za prvo dijete, Sinj s 1.327, Belišće s 995, Hvar s 800, Zaprešić sa 700 i Svetu Nedjelju s 550 eura. 
Sljedećim amandmanom zatražio je povećanje naknade za ostale potrebe u socijalnoj skrbi u iznosu od 105.000 eura, odnosno za isplatu božićnica umirovljenicima u nekoliko kategorija, ovisno o mirovinskim primanjima. Uz odbijenicu je dobio obrazloženje da Grad u planiranju podrške starijim osobama vodi računa o svim kategorijama starijih osoba i njihovim potrebama te da "prema svim pokazateljima porečki model spada među najosjetljivije lokalne politike prema starima". Između ostalog, spomenuti su sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja, dijela troškova stanovanja, kao i smještaja u domu, poludnevnog boravka, hospicija, medicinske rekreacije, besplatna posudionica ortopedskih pomagala, pomoć i njega u kući te mjesečna naknada za umirovljenike s malim mirovinama. 
No, vijećnik nije odustao, poručivši da sredstva u proračunu postoje. Složio se da je trenutni model dobar, ali i naglasio da ga je itekako moguće poboljšati. Podsjetio je da je prosječna mirovina u Hrvatskoj 450 eura, što je na granici siromaštva, a naknadu za male mirovine u Poreču ostvaruju osobe čiji ukupni mjesečni prihodi iznose 230 eura i manje. 
Jukopila se založio i za povećanje studentskih stipendija za ukupno 40 tisuća eura. Odgovoreno mu je da je Poreč jedan od 10 gradova s najvišim iznosima studentskih stipendija u Hrvatskoj i grad s najvišim iznosom učeničkih stipendija. U 2024. su planirana sredstva za ukupno prosječno 58 studentskih stipendija mjesečno, od kojih 19 novih. U ovoj akademskoj godini stipendije će iznositi 108 eura, za studente s prosjekom ocjena višim od 4,0 162 eura, a za deficitarna zanimanja 213 eura mjesečno. 
Jukopila je komentirao da je izvorni ukupni iznos za ovu naknadu u 2024. nominalno veći za samo 10 posto u odnosu na 2018, dok je ukupna godišnja stopa inflacije u istom razdoblju iznosila 28 posto. Istaknuo je i da Grad Poreč za stipendije u 2024. planira 100.900 eura, a za istu je namjenu u ovoj godini Sinj izdvojio 363 tisuće eura, Koprivnica 350 tisuća, Čakovec 306 tisuća, Biograd na Moru 269 tisuća i Rovinj 222 tisuće. Gledajući ta izdvajanja po stanovniku, Rovinj daje 17,9 eura per capita, Belišće 16,43, Novska 15,79, Sinj 15,48, a Poreč 6,07 eura, napomenuo je.
Još jedno povećanje koje je zatražio je dodatnih 10 tisuća eura za mamografske preglede za žene iznad 40 godina. Grad Poreč kontinuirano financira brojne programe i opremu, odnosno "nadstandard" u zdravstvenim ustanovama, odgovoreno mu je, uz napomenu da se program mamografskih pregleda žena, kao dio programa prevencije raka dojke, provodi od 2006. godine te je za Savjetovalište za žene oboljele od raka dojke planirano 6.650 eura. Naglašeno je da su u tijeku priprema i opremanje nove radiološke ambulante u gradskom poslovnom prostoru, a Grad će sklopiti ugovor o pružanju usluga mamografskih pregleda žena u Poreču. U međuvremenu će žene s porečkog područja imati mogućnost obavljanja takvog pregleda u Poreču mobilnim mamografom koji su kupili Istarski domovi zdravlja te je planirano da započne s radom sredinom ovog mjeseca. 
Vijećnik je komentirao da se na mobilni mamograf čekalo od lipnja te da do početka sinoćnje sjednice nije uspio dobiti potvrdu o dolasku radiologa u Poreč. Prema dostupnim mu informacijama sve je to još uvijek nesigurno te smatra da bi bilo dobro preventivno osigurati spomenuta sredstva, pa ih, kad se situacija riješi, rebalansom prenamijeniti u druge svrhe. 
Na koncu se založio za povećanje naknade za poticanje razvoja poduzetništva za deset tisuća eura, za sufinanciranje rada udruga u poljoprivredi za, kako je rekao, simbolične tri tisuće eura te za pripremu projekata iz EU fondova za pet tisuća eura. U odgovoru koji je dobio, istaknuto je da Grad uspješno provodi Program poticanja razvoja poduzetništva povećavajući iznose i prilagođavajući svake godine mjere stanju u gospodarstvu i potrebama obrtnika i poduzetnika s kojima je u konstantnoj komunikaciji.
Što se poduzetništva tiče, Jukopila se slaže da podrška Grada nije sporna, ali je potpore potrebno prilagoditi novim okolnostima i općem povećanju cijena te uvesti nove potpore za IT sektor i ekološku poljoprivrednu proizvodnju, subvencioniranje stvaranja zelenih radnih mjesta, poticaje za zapošljavanje nezaposlenih i drugo.
Poljoprivreda je strateški važna djelatnost, navedeno je u odgovoru vijećniku, te Grad Poreč konstantno ulaže u njen razvoj podržavajući poljoprivrednike putem udruga Agro Poreč i Nektar, a prijašnjih godina i Bio Istre. U dogovoru s udrugama je predviđeni iznos povećan, a osim financijske, Grad pruža i tehničku, administrativnu, marketinšku i druge podrške u provedbi njihovih projekata. Tome su pribrojana i značajna sredstva za projekte Instituta za poljoprivredu i turizam, poput "Upiši poljoprivrednu školu", sufinanciranje rada domeće web tržnice i županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i javnog turizma Istre. 
Jukopila je izdvojio podatak da je u novom proračunu za financiranje poljoprivrednika kroz udruge planirano 48.990 eura ili 0,08 posto ukupnog proračuna, a sa sredstvima za Institut to raste na 96.090 eura, odnosno 0,16 posto. "Kakvog li samo ozbiljnog ulaganja", sarkastično je zaključio, navodeći kao svijetli primjer Sinj koji je samo ove godine plasirao 160 tisuća eura kroz svoj program potpore poljoprivrednicima. 
Za projekte financirane iz nacionalnih, EU i drugih izvora zadužen je gradski Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove koji je, prema dobivenom obrazloženju, za to stručno ekipiran. Izuzetak je izrada stručnih elaborata i sličnih analiza za koje angažiraju vanjske stručnjake te njihovu naknadu uvijek nastoje pokriti spomenutim financiranjima. Jukopila je rekao da nije dovedeno u pitanje kadrovsko ili stručno kapacitiranje, ali bi povećanje koje predlaže bilo svojevrsni zaštitni mehanizam zbog količine taksativno navedenih planiranih projekata prvenstveno iz domene izgradnje komunalne infrastrukture i preveniranja mogućeg većeg korištenja usluga vanjskih stručnjaka. 
Bez rasprave i s jednim suzdržanim glasom, onim Dalibora Jukopile, prihvaćene su i treće i posljednje ovogodišnje izmjene i dopune proračuna za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Proračun je smanjen za 2.61 milijun eura ili pet posto te sad iznosi 49,49 milijuna eura.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti