Iza Poreč centra stoji privatni kapital

Lokalno
25.03.2009 00:00
D. Požarić
Poreč centar - idejni projekt
Poreč centar - idejni projekt
POREČ - Gradonačelnik Edi Štifanić i direktor tvrtke Poreč centar Igor Paurević potpisali su u ponedjeljak kupoprodajni ugovor vrijedan sedam milijuna eura, za 32.131 četvorni metar zemljišta na Fazinki, temeljem natječaja provedenog prošle godine. A nekako u isto vrijeme na nekoliko internet portala lansirana je insinuacija o tome da je Poreč centar fantomska tvrtka, odnosno da na zagrebačkoj adresi gdje joj je prijavljeno sjedište nitko za nju ne zna. Isti portali postavljaju i pitanje tko stoji iza tvrtke koja je najavila ulaganje od 35 milijuna eura na zemljištu koje kupuju u Poreču.
Na natječaj raspisan prošle godine, kojim je Grad oglasio prodaju triju parcela, javila se splitska tvrtka Crosna i to za sve tri parcele. Bila je jedini ponuditelj i imala je uvjet – kupit će zemljište ako Grad izmjenom Detaljnog plana uređenja objedini tri parcele, da bi na toj jedinstvenoj čestici mogla graditi veliki šoping centar, prvi te vrste u Istri. Budući da je garanciju na natječaju, vrijednu 642 tisuće eura, dala Zagrebačka banka, a Crosna se u pismu namjere obvezala osnovati tvrtku samo za gradnju centra u Poreču, ako se parcele objedine i realizira se kupoprodaja, Grad je netom završio tu proceduru i to na temelju idejnog projekta šoping centra koji je dostavila sada već osnovana tvrtka Poreč centar. A da bude jasan pravni slijed, ponuđač s natječaja Crosna suvlasnik je jedan posto udjela u novoj tvrtki, s kojom je Grad potpisao kupoprodajni ugovor.
- Sve je legalno i transparentno, ugovor smo potpisali nakon što smo ispunili svoju obavezu, a Poreč centar zemljište mora platiti u roku od 30 dana. U protivnom imamo pravo aktivirati garanciju, ali uvjeren sam da do toga neće doći, rekao nam je gradonačelnik Štifanić.
Paurević, pak, veli da mu je tekstovima na internet portalima učinjena nepravda, ali ne i bitna šteta.
- Da je novinar samo ušao u zgradu, na poštanskom bi sandučiću vidio ime Poreč centar. Činjenica je da je to sjedište privremeno, jer smo čekali formalno potpisivanje ugovora, koje znači da možemo krenuti dalje i iznajmiti ured u Poreču, u koji ćemo potom premjestiti sjedište tvrtke. Sada je sjedište na privatnoj adresi jednog od suvlasnika. Nas smo trojica, uz mene još Josip Delač i Vladislav Borna Korejzl. Bili smo partneri u Metronetu, a nastavili smo i u ovom projektu. Danas (jučer, op. a.) smo na fasadu te zgrade stavili veliku lijepu ploču, da se ne bi ponovila priča i u drugim medijima. A što se tiče pitanja tko stoji iza nas, ne stoji nitko. Imamo značajan vlastiti kapital koji smo zaradili i(li) naslijedili. Zahvaljujući tome, ali i projektu za koji je investicijsku studiju potpisala ugledna tvrtka Colliers, dobili smo i potporu banaka, rekao nam je Paurević, ostavljajući imena banaka poslovnom tajnom.
Paurević je bio prisutan na zadnjoj sjednici porečkog vijeća, na kojoj je prihvaćen izmijenjeni DPU za dio Fazinke, da bi vijećnicima predstavio idejni projekt tog centra. Podsjetimo, rekao je da se radi o investiciji od 35 milijuna eura, da će u centru biti 1.200 novih radnih mjesta te da će u gradnji biti posla i za domaće tvrtke.
Po riječima Paurevića, njihova garancija dana Gradu vrijedi do 14. travnja i on se nada da će do tada banka biti spremna pustiti barem dio kredita koji im je odobren, jer su financijsku konstrukciju zatvorili. Čim u gradski proračun stigne novac za zemljište, za kupnju kojega je Poreč centar dao garanciju Zagrebačke banke na 700 tisuća eura, tvrtka će se moći uknjižiti na taj teren. Paurević procjenjuje da bi u rujnu mogla početi gradnja »prvog shopping centra nove generacije u regiji«.
S. MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti