Iz mora izvađena i potom uništena protubrodska mina

Crna kronika
01.05.2018 19:07
D. Požarić
1
1
1
Danas poslijepodne je na prostoru nekadašnje cementare u Umagu uništena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata izvađena iz umaškog akvatorija. Zahtjevna akcija uklanjanja protubrodske mine težine oko 500 kg (od čega 300 kg eksploziva) započela je u ponedjeljak, 30. travnja.
Nakon što su ronioci specijalne policije i policijski službenici protueksplozijskog odjela PU istarske osigurali potrebne sigurnosne uvjete i iz mine uklonili inicijalni mehanizam, mina je transportirana u bivšu umašku cementaru gdje je u kontroliranim uvjetima uništena spaljivanjem.
2
Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ih sami ne uklanjaju, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.
U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je uporabom GPS uređaja i po mogućnosti bovom/plutačom zabilježiti poziciju te dojaviti policiji na broj 192. U slučaju podizanja minsko-eksplozivnog sredstva ribarskom mrežom i podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, na vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti, kažu u istarskoj policiji. (dp)
3

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti