Iz Eufrazijane izašla lakša za tisuću kuna

Lokalno
12.05.2009 00:00
D. Požarić
Arhiva
Arhiva
Arhiva
Diminić, međutim, veli da u njenom slučaju nije bilo govora o nelegalnom vođenju. Navela je da su grupu činili njeni prijatelji i znanci, uglavnom članovi i donatori Njemačko-hrvatske zajednice, udruge iz grada Karlsruhea, u kojoj je i sama angažirana, i o čijim dobrotvornim akcijama je u nekoliko navrata pisao i naš list.
- Nismo nikakva putnička agencija, ne bavim se organiziranim dovođenjem turista, niti sam te dvije rečenice o Eufrazijani izgovorila za novac. Poznajem propise i još sam u autobusu sve upozorila da u starom gradu i bazilici ne smijem ništa govoriti. No, netko me iz grupe nešto upitao! Čim sam odgovorila, inspektor me zaskočio, zatražio iskaznicu turističkog vodiča, u tren oka instalirao laptop i izdao kaznu. Kad smo mu pokušali objasniti, nije htio slušati, nego je zaprijetio policijom i sucem za prekršaje. Na kraju sam platila da se dalje ne sramotim pred prijateljima, ispričala je Diminić. Ona smatra ne samo da je nepravedno kažnjena, već i bez razloga tretirana poput kriminalca.
Heide Ossenberg i Loredana Diminić
- Kad netko sa sobom ima 30 ili 40 ljudi, govori im na stranom jeziku i pokazuje spomenik bez licence turističkog vodiča, očito je u prekršaju. Pokušajte takvo što učiniti u Veneciji pa ćete vidjeti kako ćete proći. Naravno da se uvijek netko osjeća oštećen i nepravedno kažnjen, no inspektor ne može praštati. Svi trebaju imati jednak tretman. I nelegalni iznajmljivači se žale na nas – nastojimo uvesti red, a oni kažu da tjeramo goste i radimo protiv interesa turizma. Zanimljivo je da gospođi nije palo na pamet da je svojim postupkom uzela posao nekome od legalnih vodiča, koje naša služba štiti, odlučna je glasnogovornica. Dodaje i da licencirani vodiči zaštitu nerijetko sami traže te nelojalnu konkurenciju prijavljuju inspektoratu.
Neslužbeno doznajemo da su na odgovornost pozivani čak i pojedini profesori, koji nisu »papirom« dokazali da je grupa kojoj govore - grupa studenata na nastavi. Istom logikom čini se mogućim da tisuću kuna kazne snađe i onoga tko je u baziliku doveo nekolicinu prijatelja i laički im govori o njoj. Na pitanje hoće li inspektor i u tom slučaju naplatiti kaznu, Cetina veli da u pravilu - neće.
- Naravno da je svaki slučaj poseban, no iskusnom inspektoru nije teško razlučiti radi li se o nelegalnom vođenju veće grupe ili privatnoj komunikaciji nekolicine prijatelja. U privatnoj komunikaciji može se govoriti bilo što. No, kada je u pitanju prekršaj, treba snositi posljedice, poručuje glasnogovornica Državnog inspektorata.
M. DODIĆ

Po licenciranog vodiča u Turističku zajednicu

- Većina grupa si unaprijed dogovori turističko vođenje kroz stari grad i baziliku pa pri obilasku nemaju problema. Zatreba li bilo kome turističko vođenje, najjednostavnije je da od nas zatraži popis za to ovlaštenih osoba, kojih u evidenciji imamo 40-ak, veli direktor porečkog Turističkog ureda Nenad Velenik.

Matejčić: Nisu svi slučajevi isti

- Naravno da inspektor mora raditi svoj posao i njegova je djelatnost višestruko korisna za kulturnu prezentaciju spomenika, no trebamo imati na umu i da nisu svi slučajevi isti. Tetu s grupom vrtićke djece ili profesora koji studentima drži nastavu ne možete tretirati kao nelegalne vodiče. Predlagao sam da o tome zajedno rasprave inspektorat, Crkva i gradske vlasti da bi se problemu pristupalo s više takta i spriječilo slične incidente u Eufrazijani, ali i drugdje, komentirao je sveučilišni profesor Ivan Matejčić, voditelj istraživanja i obnove bazilike. I sam često vodi školske grupe Eufrazijanom te im za to ne naplaćuje. »Kad bismo se doslovno držali propisa, ja bih ministarstvu bio dužan najmanje 40 tisuća kuna«, rekao je Matejčić.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti