Istramet video: Tuča donijela bijeli Božić Pazinu, kod Poreča pijavice

Istra
26.12.2020 09:45
D. Požarić
U sklopu najavljene hladne fronte, jučer tijekom ranog poslijepodneva na Pazinštini se razvio grmljavinski sustav koji je istresao velike količine tuče. Nakon iznimno tople noći i jutra kada je bilo i sunčanih razdoblja, poslijepodne se atmosfera naglo destabilizirala, a oko Pazina javila se i grmljavina. Razvoj sustava podsjećao je na kasno proljeće i ljeto, što je neobično za najhladniji dio godine, no s obzirom na ekstremnu toplinu, nije iznenadilo, piše Istramet .
Tučonosni sustav koji se razvio točno iznad Pazina u samo nekoliko minuta zabijelio je grad, a tuča je promjenjivim intenzitetom padala pola sata, donijevši pravu ledenu “idilu”, stoga je Pazin jedini u Istri imao “bijeli Božić”.
[yt2]
Pala je i obilnija kiša, a naravno najveće količine zabilježene su u Pazinu. Meteorološka postaja Kolodvorska izmjerila je čak 25 mm oborina u kraćem vremenskom roku.
Istovremeno se na moru kod Poreča javila poveća pijavica, a tuče je u sklopu daljnje destabilizacije atmosfere nedugo zatim bilo i na Umaštini. Sat vremena kasnije na jugu Istre istočno od Pule razvio se snažan grmljavinski sustav koji je vrlo vjerojatno lokalno donio obilnu tuču.
Istramet za danas najavljuje djelomice sunčano vrijeme, sredinom dana uz daljnje smanjenje naoblake. U Gorskom kotaru u noći i prijepodne još će mjestimice padati snijeg. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim i orkanskim udarima. Jutarnje temperature zraka od -2 do 4 °C, dnevne vrijednosti između 4 i 7 °C.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti