Istraga proširena i na privatni smještaj?

Lokalno
08.02.2009 00:00
D. Požarić
Porečki gradonačelnik Edi Štifanić: Nikakav krizni stožer nije formiran
Porečki gradonačelnik Edi Štifanić: Nikakav krizni stožer nije formiran
POREČ - Ekipe Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i područne službe Pula i jučer su boravile u Poreču gdje je nastavljena istraga po objektima u kojima su tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva mogli boraviti navijači kod kojih je dijagnosticirana legionarska bolest. Voditeljica Službe za epidemiologiju dr. Ira Genero Margan potvrdila je da do jučer nije bilo novih informacija o uzroku zaraze, rekavši da su poduzete maksimalne mjere da se smanji rizik od zaraze. Iako nije željela otkriti imena objekata na koje je proširena istraga, Genero Margan je rekla da su uz porečku sportsku dvoranu Žatika obišli sva mjesta na kojima su se mogli kretati zaraženi.
Potvrđeno je da se radi o petero Norvežana starih između 24 i 61 godine, među kojima je i jedna žena te da je bolest kod svih pod kontrolom. Među oboljelima je i jedan hrvatski državljanin, no epidemiolozi nisu željeli otkriti iz kojeg dijela Hrvatske zaraženi dolazi, rekavši tek da nije iz Istre. Kako neslužbeno doznajemo, istraga je uz porečke hotele Valamar Crystal i Valamar Diamant Resort, gdje su odsjeli oboljeli Norvežani, navodno proširena i na neke objekte u turističkom naselju Zelena laguna, a nadležne su službe išle od kuće do kuće te su »pročešljali« i velik dio privatnog smještaja.
U hotelima Valamar uvjereni su da njihovi kompleksi nisu uzrok zaraze, budući da ulažu velike napore u održavanje visokih hotelskih standarda. Iako još nema službene potvrde da je legionarska bolest doista krenula iz Poreča, epidemiološke službe i dalje istražuju gdje su se oboljeli eventualno mogli zaraziti.
Kako su neki portali jučer objavili informaciju da se zaraza širila iz izvorišta vode kojim se opskrbljivala porečka sportska dvorana, to je demantirala Ira Genero Margan, rekavši da su službe na terenu istraživale sve vode u objektima u kojima su boravili zaraženi, pa tako i u sportskoj dvorani, no da još uvijek nije potvrđeno mjesto uzroka zaraze.
Porečki gradonačelnik Edi Štifanić dodao je da je netočna tvrdnja koja se jučer pojavila u nekim medijima da je u Poreču formiran krizni stožer, rekavši nam sinoć da nema nikakvih novih informacija. Dodajmo da se između ostalog pojavila neslužbena informacija kako su se zaražene osobe ili umivale vodom u dvorani ili su udisale zrak iz kojeg je bila raspršena zaražena voda.
D. BAŠIĆ PALKOVIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti