Istrabenzu prijeti likvidacija?

Gospodarstvo
11.01.2009 00:00
D. Požarić
Benzinska postaja 'OMV Istrabenz' u Novigradu
Benzinska postaja 'OMV Istrabenz' u Novigradu
[slika1d]KOPAR - Predsjednik Uprave holdinga Istrabenz Igor Bavčar na meti je slovenske javnosti nakon što je obznanjeno da se tvrtka nalazi u teškoj financijskoj situaciji. Na slovenskoj burzi Istrabenz vrijedi oko 120 milijuna eura, ali je zaduživanje kod banaka premašilo 900 milijuna eura.
Nakon što je Bavčar preuzeo upravljanje Istrabenzom tvrtka se počela širiti ulaganjem u rentabilne poslove diljem Slovenije. Koparski naftni gigant uložio je mnogo novca u ljubljanski Petrol, gdje kontrolira 17-postotni paket dionica, drži desetinu paketa Mercatora, uložio je od 200 do 300 milijuna eura u tvrtku Droga Kolinska, a u turizam je investirao 200 milijuna eura.
[slika2d]Ljubljanski list Delo objavio je zanimljiv dosje o ulaganjima iza kojih stoji Uprava na čelu s Bavčarom. Istrabenz je uložio oko 70 milijuna eura u rekonstrukciju hotela Palace u Portorožu, potom ulagao je u hotel Adriatic u Opatiji, marinu u Kopru te portorošku zračnu luku. Uz to, velike su iznose ulagali i u poljoprivredu, odnosno vinograde poznate koparske tvrtke Vinakoper.
Istrabenz je ostvario široki prodor na slovensko tržište zaduživši se kod banaka pa je sada, zbog pada vrijednosti većeg dijela dionica, situacija poprilično teška. Koprom kolaju priče da su za Istrabenz zainteresirane talijanske banke Intesa San Paolo te Unicredit banca koje su spremne otkupiti većinski paket dionica te tvrtke.
Delo prenosi Bavčarovu izjavu kojom oštro opovrgava glasine o mogućoj prodaji Istrabenza Talijanima, no u jednom članku postavlja tezu da se kupovina Istrabenza uklapa u strategiju širenja talijanskog kapitala na slovenskoj obali i u unutrašnjosti Slovenije.
E. V.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti