Istra u sretnom zagrljaju zmajeva

Istra
24.05.2009 00:00
D. Požarić
Krajevi omeđeni s dva ili više zmaja smatraju se iznimno energetski dobrima, čak blagoslovljenima
Krajevi omeđeni s dva ili više zmaja smatraju se iznimno energetski dobrima, čak blagoslovljenima
Zmaj je biće poznato u svim mitologijama te je uglavnom opisivano kao čudovište s magičnim osobinama. Smatra se ipak da priče o njima počinju u Kini kad su prije mnogo tisućljeća seljaci prilikom obrade zemlje nailazili na kosti ogromnih životinja (koje su vjerojatno pripadale dinosaourima) i smatrali da se radi o nepoznatoj ogromnoj životinji koju su nazvali leong - zmaj.
I mitologija Zapada je puna priča o zmajevima. U mitovima Slavena oni su uglavnom bili simboli mudrosti, hrabrosti i dobra pa ih brojni gradovi, čak i države, imaju u grbu ili se njima ponose kao zaštitnicima. Kao oličenje užasa i okrutnosti zmaj dolazi iz mitologije Germana, posebice u pričama braće Grimm.

Sveta životinja

Ipak, bili dobri ili loši, za zapadnjake predstavljaju samo likove iz priča, dok u Kini žive drugim životom, dijeleći sudbine ljudi i determinirajući umjetnost, nauku, vjerovanje i mitologiju. Zmaj je jedan o najznačajnijih simbola tradicionalne Kine, simbol je sreće, prosperiteta, utjelovljenje aktivne sile yang, a Kinezi su sebe smatrali potomcima zmajeva. U većini dinastija zmaj je bio simbol cara, pa je i carsko prijestolje nazvano zmajevim.
Feng shui, koji također nastaje u Kini, svodi se na uvjerenje da svima nama upravlja i na nas utječe chi (energija zmajevskog daha). Zmaj je ujedno zaštitnik svake kuće i stoji na njezinoj lijevoj strani budno čuvajući stanare u njoj. On pripada jednoj od četiri svete životinje i ujedno predstavlja jak i sretan znak u horoskopu.
Kinezi su vjerovali da postoji devet vrsta zmajeva, koji su svi odreda prijatelji bogova i imaju ogromnu moć na zemlji i nebu. Kada su dobri, upravljaju vjetrom i oblacima donoseći prijeko potrebnu kišu, ali ako se naljute, postaju nemilosrdni i uzrokuju katastrofe.
Ako svaki zmaj predstavlja napredak i mir, potiče dobru i aktivnu energiju, jasno je zašto se krajevi omeđeni s dva ili više zmaja smatraju iznimno energetski dobrima, čak blagoslovljenima.
Istra ima sreću da je okružuju čak tri zmaja. Prvi je veliki zlatni zmaj, koji po svim predajama pripada skupini najboljih. On živi u planinama te je personifikacija pravednosti i dobrote, ali ujedno i neke vrste dobrovoljne izolacije. Planinski zmaj predstavljen je u masivu Učke koja ljubomorno čuva Istru dajući joj istovremeno sve svoje najbolje osobine, čineći je interesantnom, podatnom i posebnom, ali i samosvojnom.
Veliki vodeni zmaj u vidu Jadranskog mora omeđio je Istru sa sve tri strane. On također pripada grupi dobrih zmajeva, ali za razliku od pomalo izoliranog planinskog kolege, on je njegova suprotnost. Otvoren je, veseo i sklon druženjima, što donosi ovom kraju notu komunikativnosti i povezanosti sa svijetom.
No, kao što ništa nije u cijelosti pozitivno, tako i vodeni zmaj ima mana. Smatra se da je vrlo potkupljiv te da u cilju svog prosvjetljenja jako voli bisere koje grozničavo sakuplja. Možete ga potkupiti bacanjem bisera u vodu i na taj način imate pravo na ispunjenje želje, ali samo jedanput godišnje.

Pozitivan naboj Brijuna

Njegova glava leži na Brijunima pa možda nije slučajno da upravo ti otoci predstavljaju oazu mira i pružaju najbolje vibracije i najbolju promidžbu Istre. Energetski pozitivan naboj Brijuna predstavlja još jedno od blaga ovog kraja te je posve nebitno treba li na njemu zahvaliti vodenom zmaju ili nečemu drugome, ali bi ga trebalo bolje iskorištavati, potencirati ili barem održavati za dobrobit svih nas. Treći se zmaj nalazi nad Istrom i predstavlja ga Slovenija. Iako je taj zmaj veći od zlatnog planinskog, veličina nužno ne znači snagu i jačinu.
Zmajevi nisu Istru podijelili na države niti su one njima bitne. Ona već tisućljećima leži u njihovom zagrljaju i do sada su je dosta dobro čuvali, bez obzira na države koje su u njihovom okrilju nastajale i nestajale. Dobri zmajevi Istre su očito odlučili zadržati ovaj kutak posve drugačijim i posebnijim te svima koji tu žive nastoje omogućiti bolji i napredniji život i poglede na njega.
Marina DUIĆ-MANOJLOVIĆ

Danak u krvi

Probijanje tunela uvijek predstavlja ubod u zmaja koji onda traži danak u krvi, pa uvijek postoje smrtni slučajevi u takvim radovima, a njihov broj zavisi o mjestu gdje je zmaj proboden. Naš zmaj tunelom kroz Učku nije proboden ni u glavu ni u srce, već periferno, pa je danak, iako ga je uzeo (poginuo je jedan radnik), bio manji nego kod gradnje drugih tunela koji u prosjeku, nažalost, odnose više ljudskih života.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti