Istra od EU-a traži 6 milijuna eura za 10 projekata

Istra
28.11.2012 09:00
D. Požarić
Projektima se planira i izgradnja novog obalnog zida istočno od Riječkog gata u Puli (M. ANGELINI)
Projektima se planira i izgradnja novog obalnog zida istočno od Riječkog gata u Puli (M. ANGELINI)
- Hrvatska je sada, po prvi put, dobila mogućnost kandidiranja strateških projekata za dobivanje sredstava iz fondova EU-a. Institucije Istarske županije su zajedno s drugim jadranskim regijama kandidirale 10 projekata u programu prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007-2013. Rezultate tog natječaja očekujemo početkom iduće godine, rekao je Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije na konferenciji u sjedištu Istarske županije u Puli, na kojoj su novinarima predstavljeni kandidirani projekti u kojima sudjeluju institucije Istarske županije.
O IPA Adriaticu je rekao da je to najuspješniji program na kojem je sudjelovala Istarska županija jer su kroz 27 projekata, u dva kruga natječaja, osigurali dodjelu 8,2 milijuna eura iz predpristupnih fondova EU-a. Zaključio je da bi Istra dobila novih 6,077 milijuna eura kad bi bilo prihvaćeno svih 10 sada kandidiranih projekata. No, Otočan je napomenuo da je nemoguće da budu prihvaćeni svi kandidirani projekti jer samo ovi, u kojima sudjeluje Istra, premašuju 91 milijun eura, koliko je previđeno da će biti ukupno alocirano za sve projekte koju budu odobreni.
Najizdašniji je onaj koji je kandidirala Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), a koja je i sama nositelj projekta. Ako bude prihvaćen, AZRRI-ju će pripasti 2,02 milijuna eura, IDA-i 340 tisuća eura, a ostalih 16 partnera iz pet zemalja mogu računati na manje od osam milijuna eura. Graciano Prekalj, direktor AZRRI-ja, pojasnio je da bi taj novac utrošili u centre za istraživanje primarne poljoprivredne proizvodnje i preradu u mjestima u svim tim zemljama, a u Istri bi takvi centri bili u Vodnjanu, Poreču, Buzetu, Pazinu i na Gortanovom brijegu pored Pazina. Novinarima je najavio da je počela izgradnja štale za grla istarskoga goveda na Gortanovom brijegu.
U ostaklih devet projekata institucije Istarske županije sudjeluju kao partneri i traže od 170 tisuća eura za županijski projekt "Upravljanje resursima pitke vode", do 600 tisuća eura za projekt "Održivi razvoj pomorskog i obalnog okoliša" iza kojeg stoji Zavod za prostorno uređenje.
Od zanimljivosti koje su istaknute u deset projekata navodimo da se između ostalog planira sanacija obalnog zida, takozvane bankine, na Valdibori te izgradnja novog zida u dužini 20-30 metara istočno od Riječkog gata u Puli. Projektom je predviđeno financiranje izrade studije isplativosti za prihvat kruzera u Poreču. (P. GREGOROVIĆ)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti