Istra ima dovoljne količine vode

Istra
23.03.2009 00:00
D. Požarić
Župan je obišao akumulaciju Butoniga -
Župan je obišao akumulaciju Butoniga -
Župan je obišao akumulaciju Butoniga -
Župan je poručio da nikakve privatizacije javnog sektora, vodoopskrbe, gospodarenja otpadnim vodama ili otpada u Istri neće biti.
- Bilo kakve špekulacije o privatizaciji potpuno su neosnovane, dapače, one su obična politička podmetanja, istaknuo je župan i dodao da u sklopu deset mjera Istarske županije nema dizanja cijena komunalnih usluga, vode niti pročišćavanja otpadnih voda.
- U Istri ćemo sami odlučivati kakva će politika cijena vode biti, pa makar se sukobili sa Zagrebom i Bruxellesom. Nema šanse da nam je netko nameće, jer je voda osigurana zahvaljujući solidarnosti građana Istre, istaknuo je.
Butoniga - ljeto će proći bez poremećaja u vodoopskrbi
- Zbog povoljnih hidroloških prilika izdašnost izvora trenutno je visoka pa se očekuje da će ljeto proći bez poremećaja u vodoopskrbi, rekao je direktor Istarskog vodovoda Boris Sirotić. Govoreći o programu razvoja vodoopskrbe Sirotić je istaknuo da je zbog niže razine vode u akumulaciji Butonigu neophodno prihranjivati vodom iz izvora Bulaž i početi gradnju šestkilometarskog spojnog cjevovoda Bulaž - Butoniga. Izrađeno je projektno rješenje i dobivena građevinska dozvola, a procjenjuje se da je zahvat u prvoj fazi vrijedan oko 18 milijuna kuna.
Istarski vodovod, koji od osnutka do danas predstavlja okosnicu vodoopskrbe istarskog poluotoka i lani je obilježio 75. obljetnicu utemeljenja, godišnje prodaje oko 11,7 milijuna kubika vode. Vodoopskrba na području istarskog poluotoka specifična je po tome što je odnos zimske i ljetne potrošnje jedan naprema pet. Vodovod djeluje na području 28 gradova i općina te na dijelu općine Pićan, a obuhvaća izvore Sveti Ivan, Gradole, Bulaž i Butonigu. Može se pohvaliti s 2.136 kilometara cjevovoda i 55.000 potrošnih mjesta.
Oko 99 posto stanovnika priključeno je na javni vodoopskrbni sustav, a da bi se i preostali jedan posto snabdijevao vodom iz sustava, treba izgraditi još oko 250 kilometara mreže i osigurati oko 150 milijuna kuna.
Istra velike napore ulaže i u zaštitu izvorišta pitke vode. Gradonačelnik Buzeta Valter Flego rekao je da su u gradu vode koji ima 39 posto područja pod vodozaštitnim površinama zainteresirani za vodoopskrbu i vodozaštitu. Direktor Istarskog vodozaštitnog sustava Darko Bratulić naglasio je da su u fazi završnog projektiranja za prvih 25 od 86 naselja, koliko ih je obuhvaćeno prvom fazom sustava javne odvodnje ukupne dužine kolektora 104 kilometara. Za veći dio projekata ishođene su lokacijske dozvole.
U ovoj je godini planiran početak izgradnje u prvih šest naselja, među kojima i u Marčenegli te Kašćergi, koja se nalaze u slivu akumulacije Butoniga, a da bi se projekti mogli kandidirati prema europskim fondovima i tim sredstvima zaokružiti financijska konstrukcija, potrebno je osigurati odgovarajuću projektnu dokumentaciju i riješiti imovinske odnose.
G. ČALIĆ ŠVERKO

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti