Istra 77 dana bez dostave pošiljki

Istra
10.04.2009 00:00
D. Požarić
Pošta u Puli u pravilu ne dostavlja pakete građanima
Pošta u Puli u pravilu ne dostavlja pakete građanima
Piše Bojan ŽIŽOVIĆ
Dostava paketa u gradu Puli gotovo da ne postoji, zaključak je inspektora interne kontrole Hrvatske pošte d.d., koji je koncem veljače obavio kontrolu dostave pošiljaka u Središtu pošta Pazin. Radnici su mu izjavili, navodi u izvještaju koji smo dobili od visokopozicioniranog izvora u HP-u, da se dostava paketa obavlja za ljekarne i »još nešto malo«, a neki su čak navodili da radnici koji rade na dostavi paketa sami određuju koji se paketi dostavljaju, a za koje se odmah popunjava obavijest o prispijeću pošiljki.
Kaosu koji očito vlada u istarskim poštama, pogotovo u pulskom poštanskom uredu, svjedoči i inspektorov nalaz da od početka godine u raznim poštanskim uredima u Istri čak 77 dana nije obavljana dostava raznih pošiljki. Kako se navodi u njegovom izvješću, poštanski ured u Puli drži neslavan rekord po broju rajona u kojima nije obavljana dostava. No, još kritičnije stanje je u Vodnjanu, gdje je tijekom pet dana jedan od dvojice pismonoša nedostajao, dok se u Galižani, Svetvinčentu i Marčani, u kojima radi po jedan pismonoša, dogodilo da nije imao tko raznositi poštu.
»Očito je da se podaci o broju rajona na kojima se obavlja dostava skrivaju od Uprave da se ne bi narušila lažno stvorena slika da je organizacija dostave pošiljaka besprijekorna i da je sve u najboljem redu, dok je realno stanje znatno gore nego što se to prikazuje«, navodi se u inspekcijskom izvještaju o radu istarskih pošta.
Da bi stvar bila gora, samo kratkom kontrolom pošiljaka u svega tri rajona, inspektor je pronašao čak deset pošiljaka koje su prekoračile rok uručenja. »Tvrdnje upravitelja da se dostava smatra obavljenom, budući da su iznijete prioritetne pošiljke i dnevni tisak te da nije bilo prekoračenja roka uručenja, nemaju uporišta u stvarnosti«, piše u izvještaju interne inspekcije.
No, problem istarskih pošta nije samo kršenje Pravilnika o poštanskom sustavu javnog operatera, već i manjak djelatnika, što je utvrđeno u internoj kontroli. Naime, neki se djelatnici, barem prema obračunu plaća, nalaze na godišnjem odmoru, iako ga u stvarnosti nisu koristili. »Različito evidentiranje svakako se provodi u svrhu lažnog prikaza iskorištenosti godišnjih odmora koji u stvarnosti nisu iskorišteni nego su otpisani, jer stanje ljudskih resursa ne omogućava nesmetanu provedbu plana godišnjih odmora«, navodi se u izvještaju.
Inspektor je, zbog svega, naložio Željku Antunoviću, upravitelju Središta pošta Pazin, da organizira dostavu pošiljki i paketa te da svaki poremećaj u dostavi prijavi direkciji HP-a. Ukoliko to ne učini, inspektor navodi da će Upravi predložiti pokretanje stegovnog postupka protiv upravitelja, ali i drugih odgovornih osoba u istarskim poštama.
Što Uprava planira poduzeti da bi otklonila ove nepravilnosti i da bi građani Istre na vrijeme dobivali svoje pošiljke, upit je koji smo poslali HP-u, no po starom dobrom običaju nismo dobili odgovor. Odgovor nismo dobili ni na upit hoće li Uprava pozvati na odgovornost Antunovića, koji je, navodno, poslovnu 2008. završio s više od deset milijuna kuna gubitka. Inače, Središte pošta Pazin je bilo jedno od rijetkih središta koje je poslovalo s dobitkom - prije dolaska novog upravitelja.

Ni Kalmeta nam nije uspio pomoći

Da bismo ovaj put mogli konačno dobiti nekakav odgovor iz HP-a ponadali smo se početkom tjedna, kada nas je nazvao ministar Božidar Kalmeta, predsjednik nadzornog odbora HP-a, kojem smo proslijedili upite upućene Upravi. Naime, on nam je rekao da će urgirati da dobijemo odgovore na naše upite, no očito ni on nije uspio pokolebati čvrsti stav Uprave da se na pitanja iz Glasa Istre ne odgovara.
Jučer smo uporno pokušavali dobiti nekoga u HP-ovoj službi za odnose s javnošću, ako je tako uopće možemo nazivati, budući da nam se do zaključenja članka na nekoliko njihovih telefonskih brojeva nitko nije javljao. Doduše, ujutro smo uspjeli dobiti jednog službenika koji nam je dao broj telefona nekoga »tko se bavi predmetom«. Na taj broj, međutim, nitko se nije javljao, a kad smo opet pokušali kontaktirati istog službenika, i on je netragom nestao.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti