Istarski SDP neće se previše boriti za Kajina nego će čuvati lokalne pozicije koje im je omogućio Jakovčić

Istra
26.01.2013 14:14
D. Požarić
1
1
Svakako najveći SDP-ov promašaj je kandidatura SDP-ovca Peđe Grbina za gradonačelnika Pule, realna je procjena da on u Puli ne može dobiti 20% glasova. Razlozi za to su, između ostalog i Grbinovo porijeklo, koje nije istarsko tj. još je dominantno pravilo u Istri da oni koji ne znaju istarski dijalekt ne mogu dobiti podršku i povjerenje istarskog stanovništva na izborima u Istri, piše portal dnevno.hr.
Istra je u hrvatskom medijskom prostoru postala interesantna posljednjih mjeseci, negdje od kraja proljeća prošle godine, kada je drugi čovjek u strukturi vladajuće stranke u Istri IDS i dugogodišnji saborski zastupnik Damir Kajin javno progovorio protiv vječitog IDS-ovog šefa Ivana Jakovčića i načina kako on vodi IDS čitav niz godina. Kajin je rekao da Jakovčić upravlja IDS-om apsolutno, tako da sve istarske medije redom plaća proračunskim i javnim novce, istovremeno neposredno kontrolira istarsku policiju, državno odvjetništvo i sudstvo. Uz njega su, kao osnovne „poluge vlasti“ u Istri,  kako ih je Kajin nazvao, „mali Ninići“ – IDS-ovi gradonačelnici, u Puli čovjek od najvećeg Jakovčićevog povjerenja, ili najbolji njegov poslušnik Boris Miletić, u Vodnjanu Klaudio Vitasović, u Rovinju Giovanni Sponza, u Labinu Tulio Demetlika, u Buzetu Valter Flego, koji je možda najlošiji u hijerarhiji Jakovčićevih poslušnika i koji je samo zbog činjenice da je Damir Kajin iz Buzeta postao službeni IDS-ov kandidat za funkciju Istarskog župana. Da se u IDS-u nije desio „slučaj Kajin“ svakako bi IDS-ov kandidat za Istarskog župana bio Boris Miletić, kojeg je nedavno Jakovčić odredio kao osobu koja će službeno kontaktirati s ostalim članovima „kukuriku koalicije“ na državnom nivou. Miletić bi bio formalno istarski župan, dok bi cijelom strukturom vlasti u Istri i dalje upravljao seloposjednik Ivan Jakovčić , iz svog sela Sv. Juraj, gdje Nino živi već skoro cijelu prošlu godinu.
Do sada je Jakovčić vladao Istrom relativno jednostavno i apsolutno, jer Istra je prostor u kome je od nastanka hrvatske države na vlasti IDS, u formalnim koalicijama sa raznim drugim strankama na lijevom i centralnom dijelu političkog spektra. Najjača karika u tome do sada bio je SDP, s tim da Jakovčić nikada nije dogovarao ta „politička savezništva“ s predstavnicima tih stranaka u Istri, već isključivo s predsjednicima stranaka u Zagrebu. Njegovi redoviti sugovornici i prijatelji bili su Ivica Račan, Radimir Čačić, Zlatko Kramarić, Vesna Pusić a kako Damir Kajin sada tvrdi, Jakovčić je odlično surađivao godinama i s Milanom Bandićem i Ivom Sanaderom još od 2004. Kajin tvrdi da niti jedan ministar u Sanaderovim vladama nije smio ništa ružno javno reći protiv Jakovčića svih proteklih godina. Istovremeno HDZ u Istri već je desetljećima uglavnom u istom personalnom sastavu i na svim izborima dobivaju u prosjeku 10% glasova i „centrala“ HDZ-a u Zagrebu još ih nije „rastjerala“…??
Nastavak komentara pročitajte ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti