Istarski demokrati: očekujemo da se gradonačelnik i ostali članovi komisije čim prije obrate javnosti i demantiraju tvrdnje iz anonimne predstavke

Lokalno
06.07.2015 14:12
D. Požarić
Goran Gašparac i Damir Kajin na konferenciji za novinare u Poreču
Goran Gašparac i Damir Kajin na konferenciji za novinare u Poreču
Napomena: ispričavamo se čitateljima i Istarskim demokratima zbog ranije pogrešno objavljenog naslova ovog teksta. U članku na portalu objavljen je radni naslov, a na Facebook stranici ispravni.
Predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin i tajnik porečke podružnice Goran Gašparac održali su danas u Poreču konferenciju za medije na temu anonimne predstavke odaslane na adrese direktora odvodnje Milana Lakovića, gradonačelnika Poreča Edija Štifanića, istarskog župana Valtera Flege, saborskog zastupnika Damira Kajina, svih hrvatskih europarlamentaraca, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, predsjednika Hrvatskog Sabora Josipa Leke, Europske komisije, DORH-a i USKOK-a te nekolicine domaćih medija.
Autor predstavke ozbiljno optužuje članove komisije (predsjednika Edija Štifanića, gradonačelnika Poreča, dopredsjednika Srđana Mažara, tehničkog direktora porečke "Usluge", dogradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, Denisa Tulića iz Hrvatskih voda i Tijane Vadinjof Đurić, specijalisticu javne nabave) zbog nepoštivanja načela transparentnosti u javnoj nabavi za projekt "Izgradnja 4 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča".
Gradsko poduzeće Odvodnja d.o.o. kao naručitelj optuženo je da očigledno smatra kako nije dužno postupati u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, ili ga nije u baš svim situacijama potrebno doslovno primjenjivati.
Gašparac je podsjetio novinare kako je postupak javne nabave u sklopu spomenutog projekta pokrenut još početkom veljače ove godine, a do današnjeg dana nema valjane odluke o odabiru. Prva odluka o odabiru konzorcija Kamgrad/Euro Mec i drugi poništena je, nakon čega je naručitelj 18. ožujka 2015. godine donio novu, kojom je za izvoditelja radova izabran konzorcij GP Krk/Elecnor i drugi. Na tu su odluku ponuditelji uložili niz žalbi, od kojih je državna komisija tri odbacila zbog nedostatka pravnog interesa, a potom predmetnu odluku poništila odlučujući o žalbi konzorcija Degremont/Strabag.
Prema anonimnom izvoru predstavke, logičan je razvoj situacije trebao biti donošenje treće odluke o odabiru kojom će se kao najpovoljnijeg ponuditelja biti odabran konzorcij Degremont/Strabag, u čemu leži najbolji dokaz nezakonitosti i netrensparentnosti postupanja naručitelja u postupku javne nabave. -Odlukom o odabiru naručitelja od 18. ožujka 2015. godine ponuda konzorcija Degremont/Strabag proglašena je valjanom te sukladno kriteriju odabira rangirana na drugome mjestu. Kao takva, bila je predmet analize i ocjene svih žalitelja na tu odluku te je upravo kroz navode čak tri žalitelja Naručitelj jasno upozoren na nezakonitost i nevaljanost njihove ponude. Ne samo da je naručitelj na to upozoren, već je to znao i odranije, obzirom na činjenicu da je nezakonitost ponude konzorcija Degremont/Strabag u konačnici plod i nezakonitog traženja tog istog naručitelja. Naravno, za očekivati je da će naručitelj ove činjenice uvijek iznova demantirati i braniti, no valjanost njegove argumentacije ostavljam na prosudbu svakom pojedinom građaninu ove zemlje koji će ni kriv ni dužan, nažalost, morati plaćati danak samovolji nekolicine moćnika, stoji u anonimnoj predstavci koju su Istarski demokrati prezentirali novinarima.
Govoreći o povijesti donošenja odluka o najpovoljnijem ponuditelju, Gašparac je rekao kako je prva odbačena ponuda bila teška 258.840.000 kuna, druga 246.000.000 kuna, a naposlijetku je ovih dana donesena treća sa cijenom od 291.336.000 kuna, što je oko 18% skuplje od druge, a 13% od prve.
-Za razliku od 45 milijuna kuna Poreč je mogao sagraditi novu školu na Finidi i poneki vrtić, a na koncu će sve platiti porezni obveznici Europske unije iz čijih fondova dolazi najveći dio sredstava za projekt, rekao je Gašparac.
-Radi se o preozbiljnoj priči, jer je sustav porečke odvodnje težak 500 milijuna kuna, a 49,7 milijuna eura trebaju biti "bespovratna sredstva" iz kohezijskih fondova EU, rekao je Damir Kajin dodavši kako za nas u EU ništa nije besplatno, jer je Hrvatska od ulaska prije dvije godine u zajednički proračun uplatila 450, a povukla samo 430 milijuna kuna.
-Budući se na ovakve natječaje u pravilu javljaju i strane kompanije, jer domaće same ne mogu obaviti posao, imperativ mora biti na transparentnosti postupka javne nabave. Strani investitori jako dobro znaju da se, kad dođu u Istru, nalaze u jednom od najkorumpiranijih dijelova Hrvatske. U posljednjih se 10 godina u Istri osim aquaparka nije dogodila niti jedna relevantna strana investicija. Možda će se u narednom periodu dogoditi Plomin, ali njega bi trebao graditi Marubeni iz Japana koji je indonezijskoj vladi zbog "muljanja" morao platiti 100 milijuna eura, pa se dobro uklapa u istarski okoliš, rekao je Kajin dodavši kako se poslovi u Istri dodjeljuju na temelju političkih, a ne stvarnih referenci.
-Kad je u ovoj zemlji važnije sastaviti koaliciju nego zemlju osloboditi od korupcije, razumljivo je da ni Vlada, a ni hrvatsko pravosuđe po tom pitanju ništa neće učiniti. I u ovome je slučaju odabrana ponuda koja je nudila alternativnu tehnolgiju zbog čega je trebala biti odbačena, a k tome je i skuplja za 45 milijuna kuna, kaže Kajin upitavši se koliko neka ponuda mora biti skuplja da bi se počelo razmišljati na pošten način, da netko javni novac mora zaraditi te da bi onaj koji barata tuđim novcem morao opravdati svoje odluke. Dok nismo bili u EU, takve odluke, tvrdim, nije bilo moguće donositi. Manje je važno tko stoji iza ove predstavke, ali želim vjerovati da će se institucije u njeno rješavanje uključiti, zaključio je Kajin, jer slučaj nikako neće pozitivno utjecati na image Poreča u Hrvatskoj ni EU javnosti koja nas prepoznaje kao atraktivnu turističku destinaciju.
Od prvog čovjeka Grada, direktora Odvodnje ali i cijele komisije očekujemo očitovanje i javno ih pozivamo da se što prije obrate javnosti te da, nadajmo se argumentirano, ospore optužbe, a projekt "Poreč" realiziraju u predviđenim rokovima, zaključio je Gašparac.

Istarski demokrati na izbore vjerojatno idu sami

Na pitanje o eventualnom koaliranju Istarskih demokrata na predstojećim parlamentarnim izborima Kajin je na sebi svojstven način pojasnio kako nema dileme oko toga da su se SDP i IDS unaprijed dogovorili, a sve aktualne priče oko Ipsilona i decentralizacije su za malu djecu.
-Oko parlamentarne koalicije dogovorili su se još prije dobrih godinu dana, kada je Ivan Jakovčić bio na listi za EU zastupnike. Osnovni zahtjev sa ovih prostora je kako sačuvati imovinu i slobodu. Kako stvari stoje, izgleda da će Istarski demokrati na izbore ići sami. Zadnjim smo istraživanjima mišljenja javnosti zadovoljni. Iako nam daju jedan mandat, uvjereni smo u to da se borimo za još jednoga. Na izbore ćemo ići politikom čistih ruku i obraza, nažalost i džepova. Nudimo bolju i poštenu Istru u kojoj će moći živjeti svi, nezavisne institucije gdje se pravosuđe i policija neće "prodavati" i gdje neće odrađivati poslove za politiku. Tvrdim da ljudi koji su u Istri pri vlasti svakih nekoliko godina sebi u džep pospreme jednu Opću bolnicu. Želimo slobodne, nekontrolirane medije, za novi smo teritorijalni ustroj i decentralizaciju kakvu smo poznavali po Ustavu iz 1974, za Istru koja će pripasti Istrijanima, a ne krupnom kapitalu, narkokartelima i političarima kojima politika nije strast nego slast. Vidjet ćemo kako će biti, ali u ovom trenutku nemamo razloga za nezadovoljstvo, zaključio je Kajin pitanje parlamentarnih izbora odnosno koalicija.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti